Az eperrel ellentétben, ami univerzálisan rajongott gyümölcs, a ribizli kevésbé elismert. Lehet, hogy ennek oka savanykás íze és a sok apró mag. Sokan el sem tudják képzelni, hogy milyen lehet a ribizli lekvár.
Pedig a rossz megítélés egyáltalán nem megalapozott. Annyi vitamin és tápanyag található minden apró bogyóban, csoda hogy belefér. Csak néhány példa:
- C Vitamin - egy ribizli bogyóban akár 2 mg. Csak 40 ribizli szemben megtalálható az ajánlott napi C vitamin mennyiség.
- P Vitamin (rutin) - segíti az érrendszert.
- B Vitamin - erősíti az idegrendszert, a hajat és a bőrt.
- Béta karotin és antioxidánsok - ezek A vitaminná alakulnak át a szervezetben, melyek a látást segítik és az immunrendszert.
Összességében elmondható, hogy a ribizli erősíti a immunrendszert és számos értékes tápanyag forrása. Úgy érzi, hogy kerülgeti a megfázás? Előzze meg csírájában a bajt, egyen egy maréknyi ribizlit.
Forrás: Normann Walker: Friss zöldség és gyümölcslevek könyv (fordította: EUJUICERS)
Zöldség és gyümölcsprések széles választéka: KATTINTSON IDE!
Díjmentes e-receptkönyv letöltése!