###message
MIÉRT VÁLASZTOTTA RÉKA A SANA 868 ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSPRÉST?
Ablak bezárása

Hogyan válasszunk zöldségeket és gyümölcsöket?

Mit tehet a frissen préselt zöldség és gyümölcslé az egészségért?

Már több 100 éve köztudott, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása egészséges. Ez így volt régen is, ma is, és valószinű nem is fog változni a jövőben sem. Viszont a kapitalizmus és a növekvő fogyasztói társadalomnak köszönhetően  megváltoztak a gazdálkodási és felhasználási szokások. A mai zöldségek és gyümölcsök már nem tartalmaznak elegendő tápanyagforrást és vitamin és enzim összsetevőket. Lehet kapni mindenféle táplálékkiegészítőt és vitaminokat nagy mennyiségben, de a legtermészetesebb alapanyag még mindig a zöldség és gyümölcs forrás. Viszont a mennyiség az, ami nem mindegy. Hogyan lehet ezt kivitelezni? Hogyan lehet 1-1 almán és répán kivül jóval nagyobb mennyiségben természetes vitamin forrást bevinni a szervezetünkbe? 

Szilárd formában szinte lehetetlen 5 almát, 5 répát, fél csomag zellerszárat megenni naponta. Viszont folyékony formában lehetséges. Kipréselni a zöldségek és gyümölcsök levét a leggyorsabb és leghatékonyabb (azonnal felszívódik) megoldás, hogy elegendő vitamin, ásványianyag, enzim forrásokhoz jussunk. Nem utolsó sorban támogatja az egészséges életmód szokásait.

Az EUJUICERS EURÓPA minden országban jelen van, hogy segítse a fogyasztók vitamin és tápanyag igényeinek kiszolgálását.

Igazán egészséges és mennyeien finom levek csakis kiváló alapanyagokból készülhetnek. Néhány hasznos tanáccsal szeretnénk segíteni a munkáját: hogyan válassza ki a hozzávalókat, és milyen előkészületekre van szükség a tökéletes végeredményhez.

Így válassza ki a zöldségeket és gyümölcsöket: 

  • Szezonban vásároljon. A gyümölcsöknek, amelyek szezonon kívül érkeznek általában nincs olyan kellemes ízük, mint azoknak, amiket a szezonban vásárolunk.
  • Az érzékeire hagyatkozva válassza ki a megfelelő gyümölcsöket az élelmiszer áruházakban. A gyümölcs illata, tapintása, kinézete fontos, hogy el tudjuk dönteni, megfelelően érett-e, ízletes vagy savanyú, éretlen vagy túlérett.
  • Addig keresse a megfelelő gyümölcsöt, amíg meg nem találja. A kevésbé népszerű gyümölcsök nem biztos, hogy elérhetőek a szezonban, ami azt eredményezheti, hogy nincsenek a boltok polcain mikor Önnek szüksége lenne rá.
  • Nézze meg, hogy penészes-e a gyümölcs. Ha bármilyen kis penészfoltot talál, ne vegye meg.
  • Nézze meg hogy a gyümölcs színe olyan-e amilyennek lennie kell, például ne vegyen zöld epret.
  • Keressen sérüléseket, ha ilyet talál, akkor a gyümölccsel valószínűleg durván bántak.
  • Szagolja meg őket. Néhány gyümölcsnek érett illata van, mint például a sárgadinnyének vagy mézdinnyének. Némelyiknek pedig fanyar szaga van, mikor romlani kezd.
  • Tapintsa meg a gyümölcsöt, de óvatosan. Az olyan gyümölcsök, mint az alma, körte, kemények, de a barack, szilva és más húsos gyümölcsök puha tapintásúak. Ha ily módon vizsgálódik, tegye azt óvatosan nehogy megsértse a gyümölcsöket.
  • Nyitott dobozokból válasszon, ne nagy térfogatú táskákból vagy dobozokból. Régi mondás, hogy: „ Egy rohadt alma képes megrohasztani mindet” ez gyakran igaz, csak a legritkább esetben talál egy nagy doboz gyümölcsöt úgy, hogy azok között egy se legyen sérült.
  • Vegye fel a gyümölcsöt. Ha termetéhez megfelelő súlya van, Ön talált magának egy megfelelő darabot!

 

Zöldség és gyümölcsprések széles választéka: ITT

Prémium konyhai termékeink: ITT

Töltse le a díjmentes 24 éltető juice receptet: ITT

A juice készítés előkészületei: Hogyan mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket?

  • Fogja az összes zöldséget/gyümölcsöt, amit meg akar mosni és tegye a konyhapultra a mosogató mellé.
  • Helyezzen egy szűrőt a mosogatóba.
  • Nyissa meg a hideg/meleg vizet. Ne használjon se forró se jéghideg vizet.
  • Tegye a zöldséget/gyümölcsöt a folyóvíz alá. Ha van valamilyen kefeszerű eszköze, segítségül használhatja a tisztításnál, mint például a krumplinál ami a földben nő. Csupán győződjön meg róla, hogy a kefe nem túl kemény, ha még is az lenne, felsértheti a bőrét.
  • Győződjön meg róla, hogy semmilyen szennyeződés, kosz nem maradt a zöldségen vagy gyümölcsön.
  • Minden sérülést vágjon le.

Kéznél vannak a legjobb alapanyagok? Akkor már csak a gyümölcsprés hiányzik! Segítünk kiválasztani azt a modellt ITT, ami a leginkább megfelel az Ön igényeinek és táplálkozási szokásainak.

 

Sárgabarack
Sárgabarack

Sárgabarack

A sárgabarack tele van béta-karotinnal, C-vitaminnal, és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálcium és a magnézium. Csodálatos antioxidáns és méregtelenítő. Kiválóan orvosolja a légzési problémákat. Nem tartozik a leglédúsabb gyümölcsök közé, nagyobb mennyiség kell ahhoz, hogy a szükséges juice-mennyiséget megkapjuk. Érdemes más gyümölcslevekkel keverni vagy vízzel hígítani. Jót tesz a bőrnek, hajnak, a fogaknak és a csontoknak, erősíti az immunrendszert.

Energiatartalma: 28 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 6 db

Lime
Lime

Lime

Valamennyi citrusféle közül a lime romlik meg legkönnyebben, ezért hibáltan, jó nehéz gyümolcsöket válasszunk. A meleg napokon hihetetlenül üdítő tud lenni a limejuice-ból, ásványvízből és tört jégből készített koktél, ugyanakkor dinnyével is kitűnően keverhető. Sok C-vitamint tartalmaz.

Energiatartalma: 20 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 3 db

Szeder
Szeder

Szeder

Kitűnően alkalmas vegyes juice-ok elkészítéséhez és a benne lévő összetevők segítenek a szervezetnek az öregedését gyorsító szabad gyökök elleni küzdelemben. Szeder augusztus végétől szeptemberig érik, a szeptember után leszürletelt szemek visszasavanyodnak és elveszítik aromájukat. Nem tartható el sokáig, de a málnához hsaonlóan fagyasztható és juice készítés előtt kiengedhető. Kálcium tartalmának köszönhetően óvja a fogakat és a csontokat.

Energiatartalma: 30 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 200 gramm

acai
acai

Acai bogyó

Nagyon sok antioxidánst, antocianint tartalmaz, hasonlóan a szőlőhöz. Csökkenti a koleszterinszintet. Ezenkívül az acai védi a keringési rendszert, megakadályozza a véralvadást és felszabadítja az eldugulásokat. Figyelemre méltó képessége az étvágy csökkentésére, zsírok égetésére, javítja az emésztőrendszer működését, ezért alkalmas a felesleges fecskendők leküzdésére. Lassítja a bőr öregedését. Gyulladásgátló hatással rendelkezik. Bizonyított pozitív szerepet játszik a rák megelőzésében.

ananas
ananas

Ananász

Az ananász legfőbb jótékony hatása a bromelinnek köszönhető, gyulladás csökkentő hatása van és különösen jó az ízületi problémákra. C-vitaminban gazdag, támogatja az immunrendszert és megvéd a szabad gyökök ellen, amik korai öregedést okozhatnak. Kiváló forrása a magnéziumnak, fontos a szervezet energiatermelésében és jelentős antioxidáns forrás.

avokado
avokado

Avokádó

A banánhoz hasonlóan az avokádó sem igazán alkalmas juice-készítésre, ugyanakkor annyi kitűnő tápanyagot tartalmaz, hogy érdemes valamilyen másik juice-ba egy-két avokádót belefacsarni (próbáljuk sárgarépa-, paradicsom- vagy uborkajuice-szal keverni). Az avokádó rengeteg E vitamint tartalmaz, ami segít a szív- és érrendszeri betegségek legyőzésében, erősíti az immunrendszert, ráadásul jót tesz a bőrnek, ugyis több kollagén kiválasztására serkenti a szervezet, ígycsökkenti a ráncosodást.

Energiatartalma: 223 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 1 db

lilek
lilek

Padlizsán

Jelentős pro- vitamin forrás, vitamin B3, B6, B5, B9. Káliumot, vasat, cinket, magnéziumot és mangánt tartalmaz. A padlizsán mintegy kilencven százaléka víz, ezért adiétás étrend kiváló része.

banan
banan

Banán

A banán gazdag káliumban, ami létfontosságú a testsejtek működéséhez, és sok B6-vitamint tartalmaz. Ez utóbbi az anyagcsere egyensúlyáért felelős. A banán egyúttal elősegíti a szervezet természetes "boldogsághormonjának", a szerotoninnak a kiválasztását. Nyugtató gyümölcs, enyhíti az emésztőrendszeri panaszokat. Óvja az ideket és a bőrt.

Energiatartalma: 79 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: változó

brokolie
brokolie

Brokkoli

Mint más kereszt virágú zöldségek, a brokkoli fitotápanyagokat sulforaphane-t és indolt tartalmaz, aminek alapvetően rákmegelőző hatása van. Kutatások kimutatták, hogy az indol-3-karbonil jótékony hatása összetett, gátolja a túlzott ösztrogéntermelést (4-hidroxi-ösztron), mert ez a túlzott termelés segíti a tumor növekedését, különösen az ösztrogénra érzékeny emlőben lévő sejtekét, miközben növekszik a 2-hidroxi-ösztron szintje, az ösztrogén e formája véd a rák ellen. Indol-3-karbinol bizonyított, hogy nem csak a mellrák növekedését gátolja, hanem az áttételek kialakulását is.(áttétel, mikor a rákos sejtek a test egyéb részeire is átterjednek)

brusinky
brusinky

Vörös áfonya

Az áfonya a legismertebb gyümölcs a húgyúti gyulladásokkal szemben a proantocianidinek miatt. Kimutatták, hogy természetes antibiotikumok. Megakadályozzák, hogy a baktériumok letelepedjenek a gyomorszájban. Lehetséges a rák és különösen a gyomor, a máj, a petefészek, a prosztata vagy az emlőrák elleni küzdelemben.

cibule
cibule

Hagyma

Különösen a hagyma segít olyan betegségek gyógyításában, mint a köhögés, a rossz légzés, köhögés, rekedtség, nátha, torokfájás, influenza vagy mandulagyulladás. Fertőtleníti a szájüreget, az orr nyálkahártyáját és a légutakat. Ezenkívül elősegíti a hajnövekedést, erősíti a gyenge körmöket, tisztítja a vért, erősíti a szívet és a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, valamint a vércukorszint és zsírszinteket, enyhíti az ekcémát, kiküszöböli a szemölcsöket és a szemfürtöket, erősíti a fáradt izmokat, fertőtleníti a bélöket, gyógyítja aranyér, gyulladások. a középfül és afrodiziákumként működik. Nem szabad fogyasztani nyitott gyomorfekélyek esetén.

  • Elképzelhető hogy nem tudtja, hogy a hagymából ízletes és különösen egészséges italokat lehet készíteni. Merítsen ihletet: Csak főzéshez használja? Hagyma, fokhagyma és burgonya szintén használható a facsaróba
cuketa
cuketa

Cukkini

Nagyon gazdag vízben. Találunk rostot, fehérjéket vagy sok vitamint. Sok tápanyag van elrejtve a bőrben. Alkalmas a szervezet méregtelenítésére, befolyásolja a víz kiválasztását a testből, támogatja az emésztést. Segít az egészséges fogyásban.

tesne
tesne

Cseresznye

Kiváló raktára az ásványi anyagoknak és a vitaminoknak. A- és C-vitamint, melatonint, antociánokat és bioflavonoidokat tartalmaz. Segít küzdeni a különböző ráktípusok ellen. Enyhíti a fájdalmakat, különösen a fejfájást, javít a szellemi képességen és csökkenti a szívroham kockázatát. A cseresznyében rengeteg B2 -vitamin van, de béta-karotint és folsavat is tartalmaz, épp ezért javítja a látást, szépíti a bőrt és hajat.

Energiatartalma: 47 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 150-200 gramm

ostružiny
ostružiny

Fekete szeder

Černice obsahujú vysoký podiel vitamínov (predovšetkým vit. C), minerálov bioflavonoidov, látok chrániacich pred oxidáciou, posilňujúcich a regenerujúcich cievnych stien, zlepšujú prietok krvi celkovo spomaľujú starnutie chradnutie organizmu. Černice sú ďalej bohaté na karotény a antioxidanty. Konzumácia je vhodná pri liečbe prechladnutia, kašľa, chrípky, angíny zápalu dutín.

zelí
zelí

Vörös káposzta

Obsahuje pre telo dôležité antioxidanty, podporujúce imunitu - vitamín C alebo selén. Pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Pôsobí priaznivo na odvodňovanie a znižovanie krvného tlaku, odstraňuje z tela ťažké kovy. Podporuje odtučňovanie, podporuje črevnú mikroflóru. Povzbudzuje mozog, zvyšuje energiu v bunkách.

repa
repa

Cékla

Tartalmazza az hatásos betacianin nevű antioxidánst, amitől az sötétvörös árnyalatú. Tisztítja a vért és anti-karcinogént tartalmaz. Kutatások kimutatták, hogy növeli a test természetes ellenállását a májban, regenerálja az immunrendszert. Kovasav is található benne, amitől egészséges lesz a bőr, a köröm, az ínszalagok, az ínak és a csontok.

ředkev
ředkev

Fekete retek

Obsahuje vysoké množstvo vitamínov C, E, B, beta karotén a fytoncídy, tj. Látky, ktoré majú antibiotické účinky. Konzumácia reďkovky pomáha pri nespavosti a bolestiach hlavy. Lieči astmu, artritídu, ekzémy alebo nádchu. Podporuje trávenie a látkovú výmenu. Lieči zápaly obličiek a močových ciest. Prispieva k rozpúšťaniu drobných žlčových kamienkov.

boruvky
boruvky

Áfonya

A C- és D- vitamint, valamint káliumot és karotint tartalmazó áfonyalé megelőzi a kálibacilus-fertőzést, és mivel rátapad a húgyúti rendszer falára, kitünően alkalmas húgyúti fertőzések kezelésére is. Az üzletben lehetőleg nagy szemű, élénkpiros gyümölcsöt válasszunk, a friss áfonya hetekig eláll a hűtőszekrényben. A markáns ízű áfonyalé jól keverhető narancs- vagy alma juice-szal. Tisztító hatással bíró jódtartalma igen fontos.

Energiatartalma: 15 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 200 gramm

angrest
angrest

Egres

Patrí medzi ovocie s vysokým obsahom vitamínov, esenciálnych minerálií a pektínu. Plody majú nízku energetickú hodnotu. Má vysoký podiel vody. Pôsobí proti zápche, vyššiemu krvnému tlaku, prečisťuje črevá, zlepšuje trávenie, posilňuje cievy, podporuje zdravú pokožku a vlasy, alebo pomáha proti horúčke.

fík
fík

Füge

Az aranyér kezelésére használják és jó néhány ráktípus megelőzésére, mint például a bőrrák. Ajánlott asztmásoknak és cukorbetegeknek. A füge továbbá jó hányingerre, fejfájásra, lázra és szamárköhögésre.

granat
granat

Gránatalma

Obsahuje cca 77% vody, vitamíny A, B, C a E, minerály a antioxidanty. Má protizápalové a sťahujúce účinky. Konzumácia je tak vhodná pri infekčnom hnačke, prospieva pri plynatosti a kolitíde. Znižuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, uľahčuje vstrebávanie železa, zastavuje proces starnutia artérií, chráni srdce pred infarktom a pomáha likvidovať odpad metabolizmu.

grep
grep

Grapefruit

Támogatja az immunrendszert. Kiváló C-vitamin forrás, hasonlóan a citromhoz vagy egyéb gyümölcsökhöz. Segít megelőzni a rákos sejtek és a tumor kialakulását. Elősegíti a tápanyagok feldolgozását. A grapefuit jó köhögésre, influenzára, mert C-vitaminban gazdag. Továbbá csökkenti a vér koleszterinszintjét és az ín vérzését.

Energiatartalma: 32 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 1 db

hrozny
hrozny

Szőlő

A szölő kitűnő E-vitamin-forrás, az E-vitamin pedig olyan antioxidáns, amely a szabad gyökök káros, öregítő hatását csökkenti. A szőlőlé halványzöld ill. rózsaszín (a szőlő színétől függően), és magas gyümölcscukortartalmának köszönhetően édes, pikáns ízű. A tökölétes szőlőfűrt jelegzetes színű és alakú, tárolható hűtőszekrényben, de juicekészítés előtt időben vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy átvegye a szobahőmérsékeltét, és kiadhassa magából a szükséges illat- és ízanyagokat. A benne lévő fitokemikália meggátolja a sejtek DNS-ének károsodását.

Energiatartalma: 60 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 150 gramm

hrusky
hrusky

Körte

A körte hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az alma. Csak teljesen hibátlan gyümölcsöt válasszunk, ugyanis a körte nagyon gyorsan tönkremegy, megpuhul és löttyedt lesz. A körte gazdag béta-karotinban, folsavban és C-vitaminban, ugyanakkor kis mennyiségben található benne B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminban is. A körtelé rendkívül gyorsan oxidálódik és megbarnul, épp ezért elkészítés után azonnal fogyasztandó. Káliumot tartalmaz, fokozatosan emeli a vércukorszintet, épp ezért javasult a cukorbetegek számára.

Energiatartalma: 60 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 2 db

jablko
jablko

Alma

Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának köszönhet. Bár alacsonyabb a C vitamin tartalma mint a citromé, vagy a narancsé, gyógyhatását a benne levő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztésre gyakorolnak gyógyító hatást. Magas a pektin tartalma, ez az anyag a gyümölcs sejtfalának alkotó része, mely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kitisztítani a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású.
Jó tulajdonsága még az, hogy az íz leplezése végett olyan zöldséglékhez is keverhetjük, aminek fogyasztásához egyébként nemigen lenne étvágyunk. Fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok és enzimek felszívódását, érvényesülését szervezetünkben. „Minden nap egy alma az orvost távol tartja."

Energiatartalma: 52 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 2 db

karambola
karambola

Karambola

Obsahuje vysoké množstvo kyseliny šťaveľovej, vitamínu C, vápnika, horčíka a železa. Podporuje zdravý a kvalitný spánok, bojuje proti tvorbe nádorov a zvyšuje plodnosť. Blahodarne pôsobí na imunitný systém, posilňuje kosti, mierni nevoľnosť alebo chránia pred opary. Má veľmi nízku energetickú hodnotu.

kapusta
kapusta

Kelkáposzta

Je důležitá pro naši mentální svěžest, soustředění nebo odolnost vůči stresu. Posiluje imunitní systém. Pomáhá při léčbě vředů. Podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, čímž napomáhá detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek. Prospívá našemu zažívání, působí preventivně proti zácpě a čistí střeva. Díky antioxidantům působí preventivně proti vzniku rakoviny.

kedlubna
kedlubna

Karalábé

Konzumácia kalerábu je vhodná hneď z niekoľkých dôvodov. Obsahuje veľký podiel vit. C, antioxidantov a nevyhnutných minerálov. Obsahujú minimum kalórií, ale veľké množstvo vlákniny, ktorá napomáha sa znižovanie hladiny cholesterolu. Sú preto vhodnou potravinou pri redukčných diétach. Pomáhajú chrániť proti rakovine. Majú významnú úlohu pri tvorbe žlčou. Pomáhajú chrániť zrak.

kiwi
kiwi

Kivi

A külsőre nem túl étvágygerjesztő kivi csodálatos, C- és E-vitaminban, valamint káliumban gazdag ízletes gyümölcs. Kemény, sima bőrű gyümölcsöket válasszunk; a kemény kivi szobahőmérsékleten beérik, de különítsük el, mert a kivi által kiválasztott hormonok felgyorsítják más gyümölcsök érését ís. A kiviből készített juice sűrű, élénk zöld színű. Önmagában is fogyasztható, de tökéletesen illeszkedik a narancs, az ananász és a dinnye ízéhez is. Káliumtartalmának köszönhetően elősegíti a sejtek regenerációját.

Energiatartalma: 61 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 3db

jahody
jahody

Eper

Az eperjuice nemcsak gyönyörű, élénkrózsaszín színével tűnik ki: rengeteg B- és C-vitamint tartalmaz, ugyanakkor gazdag kálimban és magnéziumban. Kitűnő méregtelenítő juice, emellett segít helyreállítani szervezet ásványianyag-egyensúlyát. Üdítő zamata önmagában is elegendő ahhoz, hogy feldobja az embert és energiát adjon fárasztó napokon. C-vitamin tartalma igen fontos.

Energiatartalma: 30 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 200 gramm

květák
květák

Karfiol

Karfiol obsahuje malé množstvo sacharidov, proteínov a skoro žiadny tuk. Provitamín A, vitamín B,E a významné množstvo vitamínu C. Z minerálov obsahuje veľké množstvo draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, železa a rovnako tak aj chróm, zinok, mangán, meď a selén. Pôsobí na celý tráviaci trakt od žalúdka po slepé črevo.

malinak
malinak

Málna

Valamennyi bogyóféle tartalmazza az ellagic nevű savat, amely igen erős antioxidáns, rákellenes hatását kísérletek igazolják. A málna ezen kívűl gazdag magnéziumban. Cinktartalma létfontosságú a szervezet regenerálódásához és savbázis-egyensúlyának fenntartásához. Málna mélyhűtve is tárolható. A mélyhűtött málnát a juicer készítés előtt nem kell felengedni.

Energiatartalma: 25 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 200 gramm

mata
mata

Menta

Listy mäty obsahujú silice mentolu a menthonemu. Majú vysoký obsah menthofuramenu, piperotu, trieslovín, horčínu, flavonoidov a kyseliny octovej. Užíva sa pri poruchách tráviaceho traktu, znižuje krvný tlak, tlmí bolesti hlavy, priaznivo pôsobí pri liečbe horných dýchacích ciest.

tuřín
tuřín

Vajretek

Kvaka obsahuje z 90% vodu, má nízke zásoby energie, takmer žiadny tuk, ale veľké množstvo vlákniny. Jeho konzumácia sa odporúča u diét, neobsahuje totiž takmer žiadne kalórie. Nachádza sa v ňom vitamíny, minerály alebo vápnik. Čistí krv od kyseliny močovej, poskytuje úľavu ľuďom s dnou a reumatickými bolesťami.

mrkev
mrkev

Sárgarépa

Mrkva je výborným zdrojom beta-karoténu a rastlinných foriem vitamínu A. Obsahuje vlákninu. Beta-karotén mrkva obsahuje vo veľkom množstve. Z vedeckých výskumov vyplýva, že nízka hladina beta-karoténu v krvi zvyšuje riziko vzniku niektorých typov rakoviny.

psenice
psenice

Búzafű

A búzafű oxigén dús, mint az összes olyan zöld növény, ami klorofilt tartalmaz. Az agy és az összes testi szövet magas oxigéntartalmú környezetben működik. A klorofil antibakteriális hatású és mind külsőleg mind belsőleg használva gyógyító hatású.

nektarinka
nektarinka

Őszibarack

A barackban karotin, flavonidok, folsav és C-vitamin találhatók. Kellemes aromájának köszönhetően jót tesz a felzaklatott gyomornak és antioxidáns tartalmú gyümölcsként segít a rák és a szívbetegség elleni küzdelemben. Édes,friss aromájavan, belőle készült juice frissítő, ugyanakkor nem émelyítő. Az őszibarack szedés után már nem érik tovább, lehetőleg kemény gyümölcsöt válasszunk.

Energiatartalma: 60 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 2 db

meloun
meloun

Görögdinnye

A görögdinnye a paradicsom utána második legnagyobb mennyiségben tartalmaz likopint. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a likopin hatásos antioxidáns, megelőz néhány rákfajtát és ér és szívrendszeri betegségeket. A tanulmányok szerint, az az ember, aki likopinben gazdag zöldségeket fogyaszt, fele akkora az esélye a szívrohamra, mint annak, aki kis mértékben vagy egyáltalán nem fogyaszt likopinben gazdag ételeket.

lichi
lichi

Licsi

Toto čínske ovocie sa v ázijských krajinách používa na liečbu kašľa, prechladnutia a posilnenie imunity. Pomáha pri žalúdočných vredoch. Je významným zdrojom vitamínu C a minerálov ako draslík, fosfor, horčík, sodík aj železo. K úžitku sú tiež šupky, varí sa z nich čaj, ktorý pomáha zmierňovať kiahne a hnačku.

papaja
papaja

Papaja

Polka papáje pokryje dennú potrebu vitamín C pre dospelé osoby. Chráni organizmus pred alergiami a infekciami, zlepšuje videnie, vyhladzuje pleť, prispieva k lepšej stráviteľnosti potravín. Má aj čistiace schopnosti a boduje v boji proti rakovine.

petrzel
petrzel

Petrezselyem

Je jednou z najúčinnejších potravín. Dôležitou účinnou látkou je silica pôsobiaca proti zdúreniu tkanív. Obsahuje flavonoidy so silnými antioxidačnými účinkami, vitamín C, draslík, vápnik alebo horčík. Je zdrojom kyseliny listovej. Pomáha čistiť krv, zlepšuje okysličovanie buniek, je močopudný.

spenat
spenat

Spenót

Špenát je vďaka obsahu železa, betakaroténu, vitamínu A, B a minerálov významných ochrancom zdravia. Chráni telo proti voľným radikálom, zbavuje ho ťažkých kovov, je prevenciou rakoviny a civilizačných chorôb, má blahodarný účinok na zrak, pozitívne ovplyvňuje vývoj plodu v tehotenstve, ovplyvňuje duševné zdravie, sluch, krvotvorbu, zdravie nechtov, vlasov a kože, napomáha dobrému spánku a posilňuje srdce a cievy.

pomeranc
pomeranc

Narancs

A többi citrusgyümölcshöz hasonlóan a narancs is tele van gyümölcscukorral, ami energiát biztosít a szervezetnek, így kitűnő arra, hogy ezzel indítsuk a napot. A narancs tele van kitűnő tápanyagokkal, egyetlen gyümölcs a felnőttek C-vitamin-szükségletének kétszeresét tartalmazza. A narancsmag kálcium-, magnézium- és káliumforrás, így hámozás után nem kell a gyümölcsöt kimagozni.

Energiatartalma: 46 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 2 db

rakytnik
rakytnik

Homoktövis

Plody rakytníka rešetliakového obsahujú až 25x viac vitamínu C ako citrusy. Jeho pôsobenie podporuje prítomnosť vit. P, ktorý zabraňuje jeho rozkladu. Stimulujú zažívanie, zvyšujú odolnosť voči infekcii, liečia žalúdočné vredy, bránia vypadávaniu vlasov alebo čistia organizmus od toxických splodín. Užívanie čerstvého rakytníka je vhodné pri chrípkach, angínach, prechladnutí či bolestiach hlavy.

 

rebarbora
rebarbora

Rebarbara

Má vysoký obsah kyseliny jablčnej a citrónovej. Obsahuje ale aj veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, a tá sa po prevarení stáva mierne toxickú, preto je vhodné ju konzumovať surovú, a vo šťavách ideálne v kombinácii s ďalšími surovinami. Obsahuje tiež veľké množstvo vitamínu B, vďaka nemu je prospešná pre krvný obeh, krvotvorbu, zlepšuje pokožku a vlasy a posilňuje nervovú sústavu. Odstraňuje prebytočnú vodu z tela, a to vďaka mangánu a draslíka. Pomáha spaľovať tuky alebo proti zápche.

ředkvička
ředkvička

Retek

Reďkovky sú zdrojom vitamínu C, ochráncovia imunity. Daľším antioxidantom zbavujúcim naše telo ťažkých kovov a podporujúcim produkciu hormónov štítnej žľazy je selen. Ďaľej obsahujú vápnik,draslík a kyselinu listovú. Ta je významná pre zdravý vývoj plodu, u detí je dôležitá pre rast a u dospelých podporuje nervy. Štipľavú chuť reďkovkám dodávajú horčičné oleje,ktoré zabíjajú baktérie a plesne na slizniciach. Dezinfikuje tiež dutinu ústnu a nosohltan, pomáhajú tak liečiť nádchu a kašel.

okurka
okurka

Uborka

Uhorky obsahujú viac ako 95% vody a tiež veľké množstvo vlákniny. Sú najsilnejšou zásaditou zeleninou, zabraňujúcou prekysleniu žalúdka. Uľahčujú vylučovanie odpadových látok. Udržujú vlhkosť pokožky a poskytujú telu síru a draslík, látky prospešné vlasom a nechtom. Obsahujú veľmi málo kalórií a vyvolávajú pocit nasýtenia.

chrest
chrest

Spárga

Má močopudné a mierne laxatívne účinky. Podporuje čistenie organizmu. Pôsobí blahodárne pri reumatizme. Stimuluje krvotvorbu, pomáha udržiavať zdravý cievny systém a srdce. Používa sa ako afrodiziakum. Ovplyvňuje tiež krásu - zdravé a lesklé vlasy, čistú a pružnú pleť a pevné nechty. Má zanedbateľné množstvo kalórií, odporúča sa pri diétach. Špargľa by nemali konzumovať ľudia trpiaci dnou, lebo zvyšuje obsah kyseliny močovej.

celer
celer

Zeller

Pôsobí detoxikačne na celý organizmus, má protirakovinové účinky a údajne tiež zvyšuje potenciu. Jedlý je nie len koreň, ale tiež vňať z listov. Zeler obsahuje látky, ktoré odpudzujú baktérie a pliesne. Obsahuje veľa vitamínu C, ale aj vitamíny A, B, E a K. Z minerálnych látok je v tejto zelenine zastúpený draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, železo a jód.

svestky
svestky

Szilva

A szilva lédús húsa kissé savanykás, ennek köszönhetően kitűnő juice készíthető belőle. Szobahőmérsékleten gyorsan érik, ha hosszabb ideig akarjuk tárolni, tegyük hűtőszekrénybe. Rengeteg folsavat, C-vitamint és béta-karotint, ugyanakkor számos ásványi anyagot tartalmaz. Béta-karotin tartalma miatt erősíti az immunrendszert.

Energiatartalma: 38 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 4-6 db

dýně
dýně

Tök

Je bohatá na vitamíny a minerálne látky. Obsahuje veľa vody, vlákninu a málo kalórií. Pomáha pri ochoreniach pankreasu, sleziny, tráviaceho traktu, ale aj srdcových problémoch. Má protirakovinové účinky. Pôsobí močopudne, uľavuje chorobám obličiek. Celkovo regeneruje telesné bunky.

zázvor
zázvor

Gyömbér

Má v sebe radu vitamínov, napr. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálnych látok - sodík, horčík, fosfor, draslík, vápnik a železo. Zázvor má pozitívne účinky na tráviaci trakt, využíva sa ako prevencia proti nádche a chrípke, pomáha proti nevoľnosti a migréne, dokonca aj v boji proti rakovine.

hrasek
hrasek

Zöldborsó

Obsahuje vysoké množstvo lecitínu, ktorý uvoľňuje cholesterol a nezdravé tuky. Preto tiež napomáha funkcii pečene a pozitívne pôsobí na pleť. Z vitamínov v ňom nájdeme A a C, ďalej obsahuje bielkoviny, vlákninu a sacharidy. Z minerálnych látok je veľa zastúpený draslík, ktorý je dôležitý pre funkciu nervov a svalov, teda srdca.

višeň
višeň

Fekete cseresznye

brambory
brambory

Burgonya

Sú výborným zdrojom minerálov nevyhnutných pre zdravie a správnu funkciu našich orgánov. Vysoký obsah draslíku ovplyvňuje kardiovaskulárny systém,pomáha udržať zdravé a silné srdce. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.Stimuluje odvodňovanie a činnosť obličiek. Podporujú zdravie kostí, kĺbov a šliach. Zvyšujú obranyschopnosť tela a pevné nervy.Neobsahujú skoro žiadne tuky, sú bohaté na živiny,ktoré sú zdrojom energie.

řeřicha
řeřicha

Csira

Žerucha je významným zdrojom vitamínu C, B1 a betakaroténu, antioxidantov, ktoré sú dôležité pre našu imunitu. Vitamín K je zase dôležitý pre správne fungovanie zrážania krvi a pre mineralizáciu kostí. Je prospešná močovému ústrojenstvu a obličkám, pomáha liečiť kašeľ, podporuje produkciu tráviacich štiav, znižuje hladinu cukru v krvi. V minulosti sa odporúčala tiež pri liečbe črevných parazitov, nechutenstva, kožných problémoch alebo dezinfekciu ústnej dutiny.

mango
mango

Mangó

Rengeteg C-vitamint és karotint tartalmaz, ennek köszönhetően csökkenti a magas vérnyomást, és erősíti az immunrendszert.

Energiatartalma: 60 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: fél gyümölcs

celer
celer

Zellerszár

A zellerszár C-vitamint tartalmaz, számos más aktív összetevővel együtt, amik megóvják az egészségünk. Továbbá van benne phalides, csökkenti a koleszterint és a kumarint, ami hasznos lehet a rák megelőzésében.

kopřiva
kopřiva

Csalán

Žihľavy obsahujú veľké množstvo proteínov,minerálov (Ca,Mg,K,P,Fe), vitamíny B aC, karoten,chlorofyl a triesloviny. Má čistiace, detoxikačné účinky. Hlavne na jar oživuje metabolizmus. Znižuje krvný tlak. Žihľava je antiseptická, pôsobí antivírusovo. Pomáha pri kašli,chrípke a problémoch s dýchaním. Má antireumatické účinky.Doporučuje sa diabetikom,pretože znižuje hladinu krvného cukru. Podporuje trávenie, pôsobí dobre na žalúdok a pečeň. Používa sa nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike.

paprika
paprika

Kaliforniai paprika

Paprika, a to všetky jej farebné variácie, je mimoriadne bohatá na vitamín C, ktorý sa z nej ani pri tepelných úpravách nevytráca toľko ako z inej zeleniny / ovocia. Papriky posilňujú cievy a miernia bolesti žíl, spevňujú väzivové tkanivo, zlepšujú zrak a podporujú aj krvný obeh. Pôsobia preventívne pri nádorových ochorení.

madnarinka
madnarinka

Mandarin

B1-vitamin-tartalmának köszönhetően segít a szénhidrátok lebontásában és ez energiaelőállításban. Különösen ajánlatos dohányosok illetve fogamzásgátló tablettát szedők számára, akik általában B1-vitamin hiányában szenvednek.

Energiatartalma: 35 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 3 db

rajce
rajce

Paradicsom

Likopinben gazdag, ami hatástalanítja a szabad gyököket, mielőtt azok kért okozhatnának, ezért mindenre jó a ráncoktól kezdve a szívrohamig. Tanulmányok kimutatták, hogy a likopin rákmegelőző hatása a béta karotinnál kétszeresen jobb. Egy kis vasat is tartalmaz, ami C-vitamin jelenlétében a testben könnyen megkötődik, megelőzi az anémiát és orvosolja a fáradságot.

Fekete ribizli
Fekete ribizli

Fekete ribizli

A fekete ribizli lédús, savanykás bogyó, amely C-vitaminban gazdag, meglehetősen markánks ízű savanykás juice-t ad, a legjobb almalével hígítani. Pár napig eltartható hűtőszekrényben, és a szederhez hasonlóan jól viseli a mélyhűtést. C-vitamin- és vastartalma fontos. A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően védelmet nyújt a degeneratív betegségek ellen.

Energiatartalma: 28 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 150 gramm

citron
citron

Citrom

A citrom igen sok C-vitamint tartalmaz - kétszer annyit, mint a narancs -, a leve pedig rendkívül tömény, épp ezért hígítani kell. A citrom héja intenzív illatú illóolajokban gazdag, ugyanakkor juice-készítés előtt el kell távolítani, elsősorban azért, mert a citromot gyakran viasszal kezelik, hogy tovább elálljon, ez viszont elrontaná a juice ízét. A sokáig tárolt citrom kivilágosodik, ezért élénksárga gyümölcsöt válasszunk, amely méretének megfelően súlyos. Távolítsuk el a héjat, de a belsejében lévő fehér héjat hagyjuk rajta, mert tele van flavonoidokkal, vitaminokhoz hasonló hatóanyagokkal.

Energiatartalma: 22 kcal/100 g
1 dl juice elékészítéséhez szükséges mennyiség: 3 db