Hogyan válasszunk gyümölcsprést?

Tudnivalók zöldség és gyümölcsprés vásárlás előtt

Mielőtt forgalmazni kezdünk egy zöldség és gyümölcsprést, minden terméket magunk is gondosan megvizsgálunk. Összehasonlítjuk az előnyeit és a hátrányait, a működését, az anyagok minőségét, de egyebek mellett azt is, hogy mennyire praktikus, és mennyire eredeti más hasonló termékekhez képest. Bármelyik zöldség és gyümölcsprésünket is választja, biztosan nem követ el hibát.

 • Kizárólagos forgalmazói vagyunk az EUJUICERS termékeknek, továbbá hivatalos márkaszervíze is. 
 • Azokkal a termékekkel, amelyekkel nem vagyunk elégedettek, nem kínáljuk Önöknek! 
 • Fontos annak megértése, hogy nem mindig a „minél drágább, annál jobb” elv érvényesül. Olvasson tovább, és meglátja, melyik zöldség és gyümölcsprés alkalmas az Ön számára.

Zöldség és gyümölcsprések széles választéka: ITT

Prémium konyhai termékeink: ITT

Töltse le a díjmentes 24 éltető juice receptet: ITT

Útmutató a megfelelő zöldség és gyümölcsprés kiválasztásához

Már régóta foglalkozunk préseléssel, mára már az életünk részévé vált. Ezért a választással kapcsolatos tapasztalatainkról, hasznos tippekkel és receptekkel együtt, egy pártatlan és részletes útmutatót állítottunk össze a gyümölcsprés kiválasztásához.

 

Fontos szempontok az induláshoz

Mielőtt kiválasztja a megfelelő zöldség és gyümölcsprést, gondolja végig az igényeit, mit szeretne préselni és mit nem igazán. Minden zöldség és gyümölcsprés képes ugyanis gyümölcs- vagy zöldséglevet préselni. A minőségben, a tartozékok kialakításában, a sebességben és a léhozamban és a kiegészítőkben azonban jelentős különbségek lesznek. Bevezetőül néhány tipp az eujuicers csapatától:

 • Nem létezik mindenre alkalmas, ideális zöldség és gyümölcsprés.
 • Különböző állagú és minőségű zöldséghez és gyümölcshöz (kemény / puha / lédús) különböző préselési típus való.
 • Többnyire gyümölcsöt szeretne préselni vagy zöldségeket is és szálas zöldeket is?
 • Az is fontos továbbá, mekkora hely áll rendelkezésre a konyhában.
 • Az is kérdésként merül fel, hányszor akar préselni egy nap, egy héten.
 • Fontos, hogy minél pontosabban ismerje az igényeit, és olyan gyümölcsprést válasszon, amely az ideálisat a lehető legjobban megközelíti.

Most pedig térjünk rá a leggyakoribb kérdésekre, amelyek felmerülhetnek a zöldség és gyümölcsprés kiválasztása előtt.

 

Többnyire mit fog préselni?

A legtöbb zöldség és gyümölcsprés sajnos nem boldogul mindenfajta gyümölccsel és zöldséggel.
A leggyakrabban préselt alapanyagokat, mint a

 • sárgarépa,
 • fehérrépa,
 • alma, vagy a
 • citrusfélék,

minden készülék jól kezeli, de az olyan alapanyagokkal, mint a

 • leveles zöldségek,
 • a bogyós gyümölcsök, vagy a
 • csonthéjasok,

már különböző eredményeket kapunk. Egyes alapanyagok  „Jobban préselhetők”, mint mások, és ez az egyes termésfajtákon belüli eltérő érettségre is érvényes lehet. Jó példa erre a friss, lédús alma, szemben azzal az almával, amely már egy ideje állt a polcon vagy a pincében, és víztartalmának nagy részét elveszítette. Az ilyen almák préselésekor teljesen eltérő eredményeket kapunk.

Ovoce
Ovoce

Többnyire mit fog préselni?

Sajnos kevés olyan zöldség és gyümölcsprés van, amely mindenfajta gyümölccsel és zöldséggel kitűnően boldogul. A leggyakrabban préselt alapanyagokat, mint a sárgarépa, fehérrépa, alma, vagy a citrusfélék, minden készülék jól kezeli, de az olyan alapanyagokkal, mint a leveles zöldségek, a bogyós gyümölcsök, vagy a csonthéjasok, már különböző eredményeket kapunk. Egyes alapanyagok ráadásul ún. „Jobban préselhetők”, mint mások, és ez az egyes termésfajtákon belüli eltérő érettségre is érvényes lehet. Jó példa lehet erre a friss, lédús alma, szemben azzal az almával, amely már egy ideje állt a polcon vagy a pincében, és víztartalmának nagy részét elveszítette. Az ilyen almák préselésekor teljesen eltérő eredményeket kapunk.

Ananas
Ananas

Trópusi gyümölcsök

Általában véve problémás alapanyagok minden gyümölcsprés számára a trópusi gyümölcsök, mint az ananász, a kivi vagy a mangó. Az erdei gyümölcsök, mint a málna, az eper, vagy az áfonya, szintén kihívást jelenthetnek a gyümölcsprésnek. Mindkét fajtával a legjobban az egytengelyes csigás gyümölcsprések birkóznak meg.

Listy
Listy

Leveles zöldségek és a fűszernövények

A leveles zöldségeket és a fűszernövényeket a legjobban az vizszintes csigás gyümölcspréseken préselheti ki, de a függőleges egycsigás készülékek is nagyon jól boldogulnak velük, csak valamivel kisebb léhozammal. A gyümölcscentrifugák ebben az esetben teljesen alkalmatlanok.

Bobule
Bobule

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsöket, mint a szőlőt vagy a ribizlit egycsigás, csavarmenetes gyümölcspréssel, vagy iker csigás préssel lehet jól feldolgozni. A gyümölcscentrifugák az ilyen alapanyagokkal nagyon alacsony léhozamot nyújtanak. A fenti alapanyagok feldogozására a függőleges egycsigás gyümölcsprés a legalkalmasabb.

Lensí plody
Lensí plody

Erdei gyümölcs

Az erdei gyümölcsök, mint a málna, eper vagy áfonya, problémát okozhatnak a gyümölcspréseknek. Legjobban ezekkel a típusú gyümölcsökkel az egy csigás prés birkózik meg. A maximális hatás érdekében érdemes függőleges kialakítású prést választani. Előnye a széles, függőleges csiga, nagyméretű szűrő, és főként a forgó szilikonlapátokkal ellátott tisztítókeret, ami a szűrőt már préselés közben tisztítja.

jablko
jablko

Az almatermésűek

Fontos! Az almatermésűekkel, különösen az almával és a körtével minden gyümölcsprés remekül boldogul, ha frissek és még kemények. A kásásabb, túlérett almához a legalkalmasabb a gyümölcscentrifuga. Az alma minden juice alapanyaga, édesít, ízt ad, semlegesít. Ne felejtse ki egyik juice-ból sem.

repa
repa

Gyökérzöldségek

A gyökérzöldségeket minden gyümölcsprés gond nélkül kezeli, az egyedüli különbség a léhozam és a lé tisztasága lesz. Kivétel a mechanikus prések többsége, ugyanis a préselésnél nagyobb erőmegfeszítésre van szüksége.

odšťavňování broskví
odšťavňování broskví

A csonthéjasok

A csonthéjasok a lágyabb rostok miatt rosszabbul préselhetők, és a levük sűrűbb, inkább kásaszerű lesz. Préseléskor érdemes inkább kiegészítőként tekinteni rájuk, mivel a rostjaik könnyen eltömítik a gyümölcsprés szűrőjét, és ezáltal a préselés hosszadalmas és kevésbé hatékony. Ugyanez érvényes a már említett kivire és mangóra is. Nagyobb mennyiség préselésére a legalkalmasabb függőleges egycsigás óriás betöltőnyílású prés.  

pomeranc
pomeranc

Citrusfélék

A citrusfélék ideális léalapanyagok, ehhez aligha kell bármit is hozzátenni - az összes gyümölcsprés probléma mentesen elbánik a citrusfélékkel. Itt is csak a léhozamban és a lé rosttartalmában lesz különbség.

Tehát mérlegelje, milyen gyümölcsöket és zöldségeket fog a leggyakrabban préselni, és melyek lesznek inkább kivételek.

Hurom-Slow-Juicer-Juice-Comparison-1b1
Hurom-Slow-Juicer-Juice-Comparison-1b1

Milyen típusú leveket részesítek előnyben?

A zöldség és gyümölcsprések két alapvető típusával más-más típusú levet készíthet. Ezek nem csak ízükben, de külalakjukban és tárolási lehetőségeikben is különböznek egymástól.

Alacsony fordulatszámú prések

 • Erősebb ízű levet préselnek ki, amely apró rostdarabokat tartalmazhat.
 • Közel 100%-os lékinyerés
 • 3x-os mennyiség a hagyomáshoz képest
 • Hidegen sajtolás (vegánok, nyers étkezésűek számára is)
 • A lé hűtőben egy egész napig tárolható (a legfeljebb 200 ford./perc fordulatszámú présekre vonatkozik).
 • A lének nincs habja.
 • Nincs tartósítószer és adalékanyag
 • Könnyű elmosni, egyszerű használni

Gyümölcscentrifugák

 • 50% léhozam
 • Sok a gépben maradt alapanyag
 • Vizes állagú és -ízű levet készítenek.
 • A kinyert lé azonnali fogyasztásra alkalmas.
 • A lé felszínén habréteg van.
 • Macerás az elmosása és a használata
 • A magas fordulatszámnak köszönhetően elveszti az értékes anyagokat a juice.

Mennyi levet készít egyszerre?

Bár első látásra talán nem úgy tűnik, de egy igen fontos kritériumról van szó.

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű levet kíván készíteni, céljának jobban megfelelnek a nagy töltőnyílással rendelkező gyümölcscentrifugák. Az alapanyagokat az alacsony fordulatszámú zöldség és gyümölcsprésekhez képest sokkal rövidebb idő alatt feldolgozza.

Az alacsony fordulatszámú gyümölcsprés lassabb, és üzemeltetése egyszerre 30 percre korlátozódik. Ez alatt az idő alatt mintegy 4 liter ízletes levet képes elkészíteni. Ez átlagos családi használat esetén többnyire bőségesen elég.

Milyen gyakran fogja használni a gyümölcsprést

Az első lelkesedés a hagyományos gyümölcsprés beszerzése után hamar csökken, aminek egyszerű az oka - a hosszadalmas és bonyolult karbantartás. A tisztítás mindemellett minden használat után elkerülhetetlen.


Hacsak nem tartozik azon lelkesek közé, akit nem zavar, ha időt kell szánni a préselésre, de szeretné rendszeresen használni a gyümölcsprést - például minden reggelihez -, keressen olyan zöldség és gyümölcsprést, amely egyszerűen tisztítható.

Mennyire értékelem az egészségemet?

Szuggesztív kérdés. De jogos.

A hagyományos bolthálózatban kapható gyümölcsprések többsége ugyanúgy végzi a konyhaszekrény tetején vagy a kukában. Bonyolult karbantartásuk miatt nem használja őket senki, és a préseléskor siralmas eredményt nyújtanak. A gyümölcsre és zöldségre költött pénz többségét szó szerint kidobja.

Sana piros mandulával
Sana piros mandulával

Hogyan segít Önnek egy minőségi zöldség és gyümölcsprés?

 • A beszerzési ára ugyan magasabb, de lényegesen magasabb léhozama jóvoltából befektetett összeg fokozatosan megtérül. Rendszeres használat esetén ez hozzávetőleg fél év. Kevesebb alapanyagra lesz szüksége, vagy akár ugyanannyi alapanyagból 3x több levet tud majd előállítani. (2 alma és 2 narancs = 4 dl hidegen sajtolt, friss, élő lé)
 • Tartósítószermentes és adalékanyagmentes táplálkozást biztosít, ami kiemelten fontos előny napjainkban.
 • Könnyen karbantartható, és sokkal tovább élvezheti a gyümölcsprés nyújtotta előnyöket, - a hagyományos bolthálózatban kapható társaihoz képest.
 • A préselés szórakozás, és nem nyűg lesz.
 • Az alacsony fordulatszámú zöldség és gyümölcsprés a gondos feldolgozásnak köszönhetően ÉLŐ levet ad, (élő szervezet, élő levet kíván) ami tele van vitaminokkal, enzimekkel és ásványi anyagokkal.

A zöldség és gyümölcsprések alapvető áttekintése

Most már talán tudja, mi a fontos az Ön számára. Tudja, mit szeretne préselni, milyen gyakran és milyen mennyiségben.


Eljött az ideje, hogy elkezdje kiválasztani a gyümölcsprés konkrét típusát. Megkülönböztetünk:

 • Gyümölcscentrifugát - itt a döntő a sebesség. A gyümölcsprés villámsebesen készít levet kemény termésekből - almából, sárgarépából, fehérrépából. Léhozama alacsonyabb, és a lé hamar oxidálódni kezd. Sajnos bizonyos alapanyagokból centrifugálással szinte egyáltalán nem tud levet préselni.

 • Csigás gyümölcsprést - az egy tengellyel rendelkező gyümölcsprések a többivel ellentétben ráadásul univerzálisak, az alapanyagok széles skálájával boldogulnak, tisztításuk nagyon egyszerű, és a lé kitűnő. A préselés ugyan lassabb, de az eredmény megéri. Gyakran a préselésen kívül egyéb funkcióval is rendelkeznek.

 • Iker csigás gyümölcsprést - a legjobb leveles és gyökérzöldséghez, és olyan gyakran préselt alapanyagokhoz, mint az alma, a citrusfélék vagy a szőlő. Néhány lédús alapanyag préselése hosszadalmas lehet, vagy egyáltalán nem lehetséges, pl. ananász. Léhozama és a lé tisztasága lenyűgöző. Elriasztó tényező lehet a bonyolultabb tisztítás.

 • Mechanikus gyümölcsprést - remek választás alkalmi préseléshez. Ha nem zavarja a kisebb hozam, ugyanolyan minőségű levet kap, mint az alacsony fordulatszámú prések esetében. Készüljön fel a nagyobb erőfeszítésre.

A zöldség és gyümölcsprés vásárlásához tekintse meg a tájékoztató táblázatot:

gyumolcspres-elonyei
gyumolcspres-elonyei

Reméljük, megkönnyítettük Önnek a zöldség és gyümölcsprés kiválasztását. Ennek ellenére, ha még mindig nem biztos benne, melyiket válassza, mi sem egyszerűbb, mint közvetlenül felvenni velünk a kapcsolatot, szívesen segítünk telefonon is a személyre szabott gyümölcsprés kiválasztásában.


Jó egészséget és sok levet kívánunk!