- Kb. 2,5 kg paradicsomot,
- 0,5 kg szilva,
- 2 fej vöröshagyma,
- 1 nagy gerezd fokhagyma,
- 1 paprika (lehet csípős is)
- só ízlés szerint,
- fahéj,
- 2 babérlevél,
- 2 szem szegfűbors,
- kevés cukor
- bors ízlés szerint
Közeleg a paradicsom szezon! Tartósítószer mentes ketchup házilag!
Húsok, sültek, pizzák kiegészítője a finom ketchup. Ha fontosak az ízek és a tartósítószer mentes, egészséges ételek, akkor érdemes kipróbálni ezt a házi ketchup receptet.
Hozzávalók:
A ketchup a Sana 707 prés segítségével készült. A présbe a pépesítő vagy más néven vakszűrőt helyeztük. Felváltva adagoljuk a hozzávalókat, a paradicsomot, szilvát, hagymát, fokhagyma és a paprikát. Az így kapott pépet fazékba öntöttük és hozzáadtuk a babérlevelet, a fűszereket és egy csipet fahéjat. Megsóztuk és megborsoztuk. A pépet alacsony lángon főztük néhány órán át, amíg be nem sűrűsödött. A kész masszát botmixerrel még egyszer átdolgoztuk (babérleveleket és a szegfűborsot előtte eltávolítottuk). Ízlés szerint még ízesíthetjük.
Befőttes üvegbe adagoltuk, majd a dunsztolásban hűlt ki.