Mivel ajánlott kezdeni? Próbálja ki a kendermagolajat! Úgy számoljon, hogy 300 g mag 0,5 dl olajat ad a SANA présgépekkel.
Amennyiben házilag készít olajat, javasoljuk, hogy rövid időn belül fogyassza el. A legjobb ízek a préselést követő néhány napban vannak.
A kendermag olaj maga a csoda!
A kendermaggal megőrizhető például az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez és működéséhez szükséges linolsav, valamint a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszó alfa-linolsav. Mindkét említett vegyület esszenciális zsírsav – az emberi szervezet nem képes előállításukra, így nekünk kell bejuttatnunk őket a szervezetbe. Ezeket a zsírsavakat más növényi olajokban is megtalálhatjuk (pl. a lenmagolajban, a napraforgóból vagy a jojobából készült olajban), ám a kendermagolaj nagy előnye a többivel szemben, hogy mindkét esszenciális zsírsavat, valamint a gamma-linolsavat is optimális, 3:1 arányban tartalmazza.
A kendermagolajban ezenkívül alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék is megtalálhatók. A vitaminok (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) és enzimek ilyesfajta “koktélja” az egyik legértékesebb növényi olajjá emeli a kendermagolajat.
A kendermagolaj könnyen emészthető, és elősegíti a megfelelő bélműködést. Bizonyított tény, hogy csökkenti a koleszterinszintet, emellett erős daganatellenes hatása van.
Igazán ízletes! De csak óvatosan, mert az olaj minősége a feldolgozás módjától függ! Most megmutatjuk, hogyan készítsen magas minőségű olajakat házilag.
Melegen sajtolt olaj – nagyobb hozam, alacsonyabb minőség
Melegen és hidegen sajtolt olajokat különböztethetünk meg. A leggyakrabban használt olajok meleg sajtolással készülnek, ami azt jelenti, hogy a magokat felmelegítik, hogy puhábbak legyenek és több olajat lehessen kisajtolni belőlük. De a meleg elpusztítja az értékes anyagokat. Ezért alacsonyabb minőségű olajat is kapunk ezzel az eljárással. A meleg sajtolási eljárás során nagyon jelentős íz és értékes tápanyag veszteséget szenved a melegen sajtolt olaj. Ezeket az olajokat könnyű felismerni a szupermarketek polcain:
- átlátszó üvegben van
- tiszta
- híg
- nincs egyedi illata és íze.
A hidegen sajtolás - kisebb hozam, de magas minőség
Próbáljon ki egy jobb módszert! A házi olaj íze összehasonlíthatatlan a boltiéval!
Ha hidegen sajtol magvakat (a hőmérséklet nem lépi túl a 42˚C-t), egy kicsit tovább tart a folyamat és egy kicsivel több alapanyag is szükséges, de vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olajakat kapunk. De nincs is egészségesebb a szervezet számára, mint a hidegen sajtolt olaj! Gondoljunk csak bele, mennyi vitamin oldódik zsírban?! Előnyös tulajdonságai miatt mindennapi étkezésünk részét kell, hogy képezze. A kutatások alapján a napi ajánlott mennyiség legalább egy evőkanálnyi.
A legjobb, hogy otthonában is elkészítheti a hidegen sajtolt olajokat a SANA présgépekkel! https://www.eujuicers.hu/sana-juicer-euj-707-piros-sana-olajpres-euj-702