###message
MIÉRT VÁLASZTOTTA RÉKA A SANA 868 ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSPRÉST?
Ablak bezárása

Egy potenciális "superfood", az avokádó!

 Avocado 424x283

Egy vagy két szelet avokádó elfogyasztásával már megspórol egy utat a doktorhoz. Ez a különösen finom gyümölcs jó helyettesítője a a majonéznek vagy a vajnak.

Az avokádó egyedülálló tulajdonsága erősíti a szív és érrendszert, csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat és megóvja a bőrt és a hajat.

De tudta-e, hogy az avokádó magja a legtáplálóbb része a gyümölcsnek és éppen ezért nevezzük az avokádót "szuperételnek".

Ön most valószínűleg elgondolkodik azon, hogyan kell beépíteni egy avokádó magot a diétába, úgy hogy ne legyen szükséges egy kalapács hozzá.

Az avokádó mag kevésbé ismert előnyein valószinűleg meg fog lepődni. Korábban az avokádó magot használtuk festékként az írás során vagy az ételek színezésére. Egy avokádó mag a gyümölcs 18 %-át teszi ki, és ha az ember eldobja, akkor az értékes részek nagy része elvész.

Az avokádó előnyei

Több, mint a 70% antioxidáns hatóanyag az avókádó magjában található.

A Pennsylvania Egyetem nemrégiben egy tanulmányt adott ki, mely szerint az avoádó mag fenolos antioxidánsai csökkentik a koleszterin-szintet , a magas vérnyomást, gyulladást és a cukorbetegség kockázatát és erősítik az immunrendszert. A mag ezen túl rovar és gombaölő hatással és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik.

" Minden szívbetegnek az avokádó magot be kell építeni a diétájába. " - mondta Dr. Tom Wu, aki elnyerte az Amerikai Rákkutató Intézet "méltó hozzájárulás" díját  és a " világhírű orvos" elnevezést a saját áttöréseivel cukorbetegség és a rák terén.

Csökkenti az izületi fájdalmakat és a gyulladást

A gyulladás a tettes sok krónikus betegségek mögött: arthritis, szívinfarktus és a rák is a szervezetben lévő erős gyulladással van társítva.

Az avokádó mag és a héja nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mint például katechin - megtalálható a zöld teában is. Ezek az anyagok csökkentik a gyulladást, fájdalmat, duzzanatot, a merevséget és javítja az ízületi funkciókat. Ezek az antioxidánsok javítják a szív egészségét és a vérkeringést.

Jót tesz az emésztésnek

Az ősi Amerikában az avokádó magot vérhas ( dizentéria ), gyomorfekély és más emésztési problémák kezelésére használták.

Az emésztőrendszer rendkívül fontos az általános egészségi állapotunk megőrzésében. Az immunrendszer állapota nagy részben az emésztőrendszerben lévő baktériumoktól függ. Ha ez a baktériumflóra egy egészséges környezetben él, akkor felvehetik a küzdelmet a kórokozók és vírusok ellen.

Az antioxidánsok és rostok az avokádó magban rendkívül hasznosak az emésztőrendszer számára . Az avokádó mag oldható rostot tartalmaz, mint bármilyen más típusú növény. Ezért a szervezete köszönetet mond, ha az avokádómag az étkezése fontos részévé válik.

A rákos sejtek elpusztítása

Az Antioquia Egyetem, Medellin-ben, Kolumbiában 2013 novemberében megállapította, hogy az avokádó mag és a gyümölcs pro-apoptotikus (sejtelhalás) hatással van a leukémiás sejtekre. Ez ahhoz vezethet, hogy a leukémiás sejtek önmegsemmisülnek, miközben a normális sejteket egészségesek maradnak. A mag magában flavonolt tartalmaz, amely képes csökkenteni a tumor növekedését.

Az éhség utáni vágy kontrollálása

Avokádó magok sok rostot tartalmaznak, amelyek eltelítik szervezetét. Sőt, még a vércukorszintet is szabályozzák. Ha ez egész nap stabilan tartható, az éhség is csökken.

Csodálatosan szép bőr

Az avokádó tökéletes étel a bőrnek. Az erős antioxidánsoknak köszönhetően a kollagén újjáépül és a szabadgyökök által okozott sejtkárosodások helyreállnak. Tehát a bőre minden része érezni fogja, hogy  szép, és szépnek is fog kinézni.

Hogyan nyerheti el az avokádó mag előnyeit

A legegyszerűbb módja annak, hogy kihasználják a avokádó mag adta lehetőségeket, ha bemutatunk Önöknek egy  turmixot. Ez nem változtatja meg az ízét, de az italt gazdagabbá és sűrűbbé teszi.

Fontos, hogy nagyon óvatosan távolítsa el a magot egy késsel!

Javaslatunk: Hosszában félbe vágjuk az avokádót egy nagy késsel! Aztán egy határozott mozdulattal az avokádómagot is - forgassa a konyhakést a mag körül a húsban, amíg le nem válik a mag a húsról. Az apróra vágott mag most félbe van vágva, ezután osszuk apró darabokra.

  • 240 ml magtej
  • 1 érett körte
  • 2 maréknyi spenót
  • ½ avokádó
  • 1 kis darab gyömbér
  • ½ alma

Tegye a slow juicerbe és élvezze az ízét!

Következő alkalommal, amikor avokádót fogyaszt, ne dobja ki a magját, tegye egy turmixgépbe és készítsen a fentiek hozzáadásával finom smoothie-t belőle.

 

További információk:

Zöldség és gyümölcsprések

Közzétett: 16. Április 2020