sso

Rubinvörös életerő, zöldségleves céklából

Frissen préselt cékla - erős gyümölcsprés a megfelelő segítség.

A hideg beköszöntével szervezetünknek fokozott odafigyelésre van szüksége. Védenünk kell a különböző megbetegedésekkel szemben. A nyers zöldségek és gyümölcsök ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok, ám télen a választék meglehetősen szűk belőlük.

cáklad3

A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványi anyag- forrásunk lehet a téli hónapokban. Nyersen más egyéb gyümölcsökkel turmixolva remek vitamin bombát készíthetünk belőle.

Miért fogyasszunk sok céklát?

A céklának magas a káliumot tartalma, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az állóképesség növeléséhez, nem hiába vált a sportolók népszerű eledelévé. Ezenkívül, gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban és kénben is.
Élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, mely rákellenes hatású. A hatvanas években Fererenczi Sándor figyelt fel erre a tulajdonságára állatkísérletei során. Rendkívül erős antioxidánsként tartják számon, így A-, B- és C-vitaminokban is egyaránt gazdag.
Ha a fent említettek még nem győztek volna meg, hogy ez egy valóban nélkülözhetetlen zöldség akkor, íme még néhány indok: a kismamákra is kedvező hatással van folsav tartalmának köszönhetően, de akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy a rendszeres céklalé fogyasztás jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet is.

Láthatjuk tehát, hogy a téli hónapok igazi megmentője lehet a rubinvörös zöldség, nem csak savanyítva, hanem aszalva vagy juiceként fogyasztva is kitűnő választás.

cákla2
cákla2

Cékla juice

Hozzávalók:

  • 1 cékla
  • 1 répa
  • 1 alma
  • citromlé - ízlés szerint

A céklát és a répát hámozzuk meg, majd a feldarabolt alma gerezdekkel együtt tegyük a Sana 707 gyümölcsprésbe és ízesítsük néhány csepp citromlével.

Igazi finomság a sietős reggeleken.

cekla-chips
cekla-chips

Cékla chips

Hozzávalók:

  • 2 cékla
  • Oliva olaj
  • Fekete bors

A céklát karikákra vágjuk, majd az Excalibur ételaszaló készülék tálcáira helyezzük őket. A tetejüket megkenjük egy kis Oliva olajjal, majd megszórjuk őket fekete borssal. Ezután mehetnek az Excalibur ételaszalóba és néhány óra elteltével már élvezhetjük is ezt a finom és egészséges harapnivalót.

Közzétett: 23. November 2015
###message
Ablak bezárása