###message
MIÉRT VÁLASZTOTTA RÉKA A SANA 868 ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSPRÉST?
Ablak bezárása

Nagyanyáink - minden betegségre találtak megoldást!

Mára már kevesen ismerik a zöldségeknek és gyümölcsöknek a jótékony hatásait, sokan csak kimondottan a gyógyszerekben hisznek. Az is fontos lehet, de miért ne próbáljuk ki azt, amit a természet adott nekünk?! Mindegy, hány éves – az is lehet, hogy már Ön is nagymama –, ahogy haladunk visszafelé az időben, a házi patikával kapcsolatos tudástár egyre bővül. Ahogy többet tud gyerekeinél arról, milyen természetes, népi módszerekkel űzhetők el a különböző nyavalyák, úgy édesanyja és nagymamája is többet tudott Önnél. Így hát mindenkinek érdemes felelevenítenie, mit tettek a jó „öregek”, ha éppen nem örvendtek a legjobb egészségnek. Nagyanyáink praktikái mindig hasznosak lehetnek!

izuleti_gyulladas_gyogy
izuleti_gyulladas_gyogy

Hatásos az ízületi fájdalmakra, gyulladásra is!

A gyömbér gátolja a gyulladást és segíti a vérkeringést. Így nyújt gyógyírt a reumás és az ízületi bántalmakra, gyulladásokra. Készítsünk belőle nyugtató fürdőt! Egy gumónyi gyömbért tisztítsuk meg, és apró darabokra vágjuk össze. 1-1,5 liter felforralt vizet hagyunk hűlni körülbelül 1-2 percig, majd leöntjük vele az összevágott gyömbérünket. Hagyjuk 10 percig, hogy a gyömbér a forró vízben kiadja hatását, majd öntsük hozzá fürdővizünkhöz. Üljünk bele és élvezzük hatását. Nem csak, hogy gyógyító hatása van, de még a relaxálást is elősegíti.

 

shutterstock_65732263
shutterstock_65732263

Hörghurutra, köhögésre a legjobb a gyömbérborogatás!

Ha gyömbérborogatást készítünk, akkor nagyon vigyázni kell, hogy a megfelelő nagyságú lángon főzzünk. Kb 5-10 dkg gyömbért vágjunk fel apró darabokra és tegyük fel főni egy lábas vízben (olyan 1-2 literben). A víznek nem szabad forrnia, csak gyöngyöznie, különben kifőznénk a gyömbér jótékony hatását. 15 percig főzzük így a gyömbért, majd vegyük le a tűzről. Egy törülköző középső részét mártsuk bele a gyömbéres vízbe és olyan forrón helyezzük mellkasunkra, amilyen forrón csak el tudjuk viselni. Ezt ismételjük meg többször, míg ki nem hűl vizünk. Vigyázzunk, mert a gyömbér vérbőséget okoz, ezért ne használjuk borogatásként szívünk, torkunk tájékán.A természetgyógyászok vesére ajánlják ezt a borogatást, hiszen a vesében raktározódnak el rossz élményeink. A veseborogatás után még az is elképzelhető, hogy aznap álmaink kesze-kuszák lesznek, ezáltal felszabadulnak és feldolgozásra kerülnek a régi rossz emlékeink.

a-torokfajasrol-n-1415
a-torokfajasrol-n-1415

Hányinger ellen

Ha valami miatt hányingerrel küzdesz, igyál meg egy langyos kamillateát. A kamilla nyugtatja a gyomrot, és segít leküzdeni az émelygést. Arra azonban vigyázz, hogy a kamilla hosszú távon nem tesz jót a gyomornak, hiszen „kimossa” a bélbolyhokat, ezért ne igyál belőle minden nap.

174928_rv149_096
174928_rv149_096

Lázcsillapításra

Ha este rossz a közérzeted, hőemelkedésed van, de nem engedheted meg magadnak, hogy betegeskedj, kövesd bátrabb őseink biztos módszerét. Öltözz be alaposan éjszakára, és gondoskodj dupla takaróról is. Készíts magadnak egy forró teát, és tölts ki egy feles pálinkát. Idd meg a tea felét – de olyan forrón, hogy épp csak képes legyél meginni –, húzd le a feles pálinkát, majd gyorsan idd meg a tea másik felét. Ezután irány az ágy. Reggelre semmi bajod sem lesz – azon kívül, hogy ágyneműt kell cserélned.

torok_noveny_n
torok_noveny_n

Torokfájásra

Ha érzed, hogy kapar a torkod, és már látod magad előtt, ahogy másnap reggel nem bírsz megszólalni, a legjobb megelőző, torokfájásűző módszer a sós vizes öblögetés. Bár az íze nem a legkellemesebb, egy esti alapos öblögetés csodákra képes. De akkor sincs baj, ha nem voltál elég szemfüles, és már csak a nagy fájdalom tudatosult benned. Csavard ki egy citrom levét, forrald föl, keverj bele annyi mézet, hogy sűrű oldat keletkezzen, és idd meg. Figyelj, hogy miután megittad, legalább fél órán keresztül ne egyél, ne igyál, és lehetőleg ne is beszélj.

További ötletek....

Szúnyogok ellen

Amint beköszönt a jó idő, a nyár, megérkeznek a természet kevésbé szeretett lényei, a szúnyogok. És ma már nemcsak a vízparton, hanem a városban is mutáns példányokkal találkozhatsz, melyek egyrészt villámgyorsak és lecsaphatatlanok, másrészt napokig viszkető csípéseket hagynak maguk után. Ha természetes és biztos módon szeretnél védekezni ellenük, dörzsölj szét a bőrödön citromfűleveleket. Erős illata miatt messziről elkerülnek majd a szúnyogok.

Fülfájásra

Nagyanyáink bizony nem rohantak azonnal a fül-orr-gégészetre, ha megfájdult a fülük. Még a forró konyhasóhoz sem nyúltak minden esetben. Titkos receptjük sokkal egyszerűbb és gyorsabb volt: csöpögtesd kövirózsa levét a fájó füledbe, és meglátod, ők miért viselték olyan jól a bajt.

Száraz, égő szemre

Igen gyakori probléma, hogy az embernek kiszárad a szeme. Sokszor észre sem vesszük, csak viszket, ég, és már csak akkor eszmélünk rá, amikor folyamatosan dörzsöljük. Ha nem akarsz egyből a patikába rohanni szemcseppért, készíts magadnak körömvirágteát. Várd meg, amíg langyosra hűl, majd vatta segítségével csöppents a szemedbe. Ha szükségét érzed, ismételd meg néhányszor.

További információk:

Közzétett: 19. Március 2020