Folyamatban lévő tanulmányuk 960 embert érintett 58-99 éves kor között. Eredményeik szerint azok az emberek, akik naponta 1-2 adag leveles zöldséget fogyasztottak, olyan agyi működéssel rendelkeztek, mintha 10-12 évvel fiatalabbak lettek volna, mint azok, akik nem. A leveles zöldek egyikét fél csésze spenót, fodros kel vagy káposztalevél, vagy egy csésze saláta határozta meg.
A tanulmány figyelembe vette azokat az egyéb tényezőket is, amelyek befolyásolhatják az agy egészségi állapotát, beleértve az étrendet, a dohányzást, a súlyt és egyéb életstílusokat. Míg a kutatók megjegyzik, hogy még nem lehet véglegesen bizonyítani, hogy a leveles zöldségek csökkentik vagy lassítják a demenciát, egyértelmű összefüggést hoztak létre a leveles zöldségek fogyasztása és az agy egészséges működése között. Úgy gondolják, hogy az ilyen tápanyagok, mint a folsav, a lutein és a nitrát magas rendelkezésre állása ezekben a zöldségekben, felelőse ennek a jótékony hatásnak.