Egyre nagyobb figyelmet kap az emberi test működése és az, hogyan hasznosítja a különböző tápanyagokat, mint az ásványi anyagok, vitaminok, amiből a táplálékunk összetevődik.
Fantasztikus eredményeket érnek el világszerte a betegségek és a nehézségek leküzdésében, mindenekelőtt a levekkel való orvoslás területén. Azonban az emberek még mindig nem elég informáltak a gyümölcs- és zöldséglevek tápértékével és gyógyerejével kapcsolatban.
A friss levek már a 20. század fordulóján megmutatták, hogy mekkora erő rejlik bennük. Ma már az értéküket számtalan orvos, terapeuta, valamint diabetológus elismeri. A hatásuk azzal magyarázható, hogy a folyékony táplálék, a tápanyagok és a víz salakanyagoktól való elválasztása rendkívül gyorsan hasznosul. Az emésztési folyamatok alatt végbemegy a tápanyagok salakanyagoktól való elválasztása, amelyhez idő szükséges és az emésztőszervek munkája.
Miért kell kifacsarni a gyümölcsök és zöldségek levét és miért dobjuk ki a rostokat?
A válasz egyszerű: A szilárd táplálék jóval hosszabb idejű emésztési folyamatot vesz igénybe, mire a tápanyagok eljutnak a sejtekbe és a szövetekbe. A rostoknak nincs tápanyagértékük a szilárd táplálékban, de a bélműködésnél (bélmozgás során) seprűként funkcionálnak. A rostok facsarás útján történő eltávolításával a levek gyorsabban, néhány perc alatt megemésztődnek és hasznosulnak.
Ahogy már említettük a salátafélék, zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségű rostot tartalmaznak. És Ééppen ezekben a rostokban találhatóak olyan fontos tápanyagok, amelyekre szükségünk van. Ezek a molekulák és enzimek a friss gyümölcselevekben hozzájárulnak a sejtek, szövetek, mirigyek és a testrészek táplálásához. A zöldségekben, salátafélékben és gyümölcsökben található rostok értékesek és elengedhetetlenek a megfelelő testi működésünkhöz., Eezért fontos, hogy bekerüljenek a szervezetünkbe. Ha nyers, nem hőkezelt, feldolgozatlan élelmiszereket fogyasztunk, a bennük levő rostok támogatják az emésztőrendszerünk működését. FA főzés közben keletkezett hő elpusztít minden élő anyagott. A rostok a túlhevítés miatt elveszítik a létfontosságú mágnesességüket tápértéküket és élettelenné válnak, ezért úgy kezdenek működni, mint egy koszos felmosó rongy, amely ugyan tisztítjaa a beleket, de gyakran nyálkaréteget hagy a bélfalon. Idővel ez a nyálka felgyülemlik a belekben, rothadásnak indul, ezzel fáradságot és toxémiát mérgezést okoz. A vastagbél ellustul és ez az anyagok felgyülemléséhez, amely gyulladáshoz, divertikulózishoz kitüremkedéshez és más betegségekhez vezet. A friss zöldségekből és gyümölcsökből nyert levek a sejtek és szövetek számára könnyen emészthetőek.