###message
MIÉRT VÁLASZTOTTA RÉKA A SANA 868 ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSPRÉST?
Ablak bezárása

Warum Sie täglich Zitronenwasser trinken sollten

Trinken Sie täglich Zitronenwasser, Ihre Gesundheit wird es Ihnen danken

frische Zitronenwasser | EUJUICERS.DE

Warum Sie täglich Zitronenwasser trinken sollten:

  • Hidratál
  • C vitaminforrás
  • Segít a fogyásban
  • Javítja a bőr rugalmasságát
  • Támogatja az emésztést
  • Frissíti a leheletet
  • Vesekő esetén is hatásos

A citromos víz nagyon népszerű, Ausztriában például a "Soda-Zitron" (frissen facsart citrom ásványvízben) minden itallapon megtalálható, és minden étteremben klasszikus.

Manapság sokan kávé vagy tea helyett citromos vízzel kezdik a napjukat. A citrom kétségtelenül finom ízű, és ha citromlevet adunk a vízhez, nagyszerű módja annak, hogy többet fogyasszunk belőle.

Míg kevés tudományos kutatás folyik a citromos víz egészségügyi hatásairól, a citrom és magának a víznek az előnyeit vizsgálják.

eujuicers-zitronensaft

Az alábbiakban bemutatjuk, milyen előnyei vannak annak, hogy a citromos víz milyen jótékony hatással lehet a szervezetedre.

1. A citromos víz elősegíti a hidratációt

A DGE (Német Táplálkozási Társaság) szerint a felnőtteknek legalább 1,5 liter vizet kell inniuk naponta.
A víz a legjobb ital a hidratáláshoz, de egyesek nem szeretik önmagában a víz ízét. A citrom hozzáadása javítja a víz ízét, és több ivásra ösztönöz.

2. A citromos víz tökéletes C-vitamin forrás

A citrusfélékben, például a citromban magas a C-vitamin, egy fontos antioxidáns, amely megvédi sejtjeinket a káros szabad gyököktől. Az alábbiakban felsoroljuk a C-vitamin egészséggel kapcsolatos hatásait:

  • A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez intenzív fizikai aktivitás során és után.
  • A C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez a normál vérerek működéséhez (csontok, porcok, íny, bőr, fogak).
  • A C-vitamin hozzájárul a normál mentális működéshez.
  • A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
  • A C-vitamin segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől.
  • A C-vitamin segít csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget.
  • A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.
  • A C-vitamin hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálódásához

Bár a citrom nem tartozik a legmagasabb C-vitamin-tartalmú élelmiszerek közé, mégis jó forrás. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint egy citrom leve körülbelül 18,6 milligramm C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin ajánlott napi mennyisége a következő:

  • 1000-10000 mg (gyulladások, influenza, rákos megbetegedések esetén)

3. A citromos víz segít a fogyásban?

Tanulmányok kimutatták, hogy a citromban található polifenolok (antioxidánsok) jelentősen csökkentik a súlygyarapodást az elhízás előidézése miatt túltáplált egereknél.

Ezekben az egerekkel végzett vizsgálatokban az antioxidáns anyagok ellensúlyozták a vércukorszintre gyakorolt ​​negatív hatásokat és a javuló inzulinrezisztenciát is, amelyeket a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fő tényezőinek tartanak.

Emberekre még nincs ilyen bizonyíték, de még mindig rengeteg bizonyíték van arra, hogy a citromos víz segíthet a fogyásban. Nem világos, hogy ez azért van, mert az emberek egyszerűen több vizet isznak és jóllakottnak érzik magukat, vagy maga a citromlé miatt.

Sana 828-zitronensaft | EUJUICERS.DE

4. A citromos víz javítja a bőr minőségét

A citromban található C-vitamin csökkentheti a ráncokat, a bőrszárazságot és a nap által okozott károkat. Vitatható, hogy a víz hogyan javítja a bőrt, de egy dolog biztos. Amikor bőrünk elveszti nedvességtartalmát, kiszárad és hajlamos a ráncokra. Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a citrus alapú italok segítettek megakadályozni a ráncok kialakulását szőrtelen egerekben.

5. A citromos víz támogatja az emésztést

Vannak, akik citromos vizet használnak reggeli hashajtóként a székrekedés megelőzésére. Ha ébredés után meleg vagy forró citromos vizet iszol, az emésztőrendszered működésbe léphet.

Az ájurvédikus gyógyászatban a citrom savanyú íze serkenti az "Agni"-t. Az ájurvédikus gyógyászatban az erős Agni energetizálja az emésztőrendszert, megkönnyítve az étel megemésztését, és megakadályozza a méreganyagok felhalmozódását.

6. Citromos víz a friss leheletért

Dörzsölte már a kezét citrommal, pl. megszabadulni a fokhagyma szagától vagy bármilyen más erős szagtól? Ugyanez a recept segíthet az erős szagú ételek, például fokhagyma, hagyma vagy hal fogyasztása által okozott rossz leheleten.

Elkerülheti a rossz leheletet, ha étkezés után és reggel először iszik egy pohár citromos vizet. Úgy gondolják, hogy a citrom serkenti a nyálelválasztást, és a víz segít megelőzni a szájszárazságot is, amely a bakteriális rossz leheletért felelős.

7. A citromos víz segít megelőzni a vesekő kialakulását

A citromban található citromsav segíthet megelőzni a vesekő kialakulását. Paradox módon a citrát, a citromsav egyik összetevője kevésbé savasítja a vizeletet, és még a kis köveket is képes feloldani. Amikor citromos vizet iszol, nem csak citrátot kap, hanem a kövek megelőzéséhez vagy kiöblítéséhez szükséges vizet is.

Egyes élelmiszerek oxalátokat tartalmaznak, beleértve az egészséges ételeket, például a spenótot, a kelkáposztát, a lencsét, a babot és a dióféléket. Az oxalát túl sok kalciummal való kombinálása vesekő kialakulásához vezethet. Ezek a kövek fájdalmat és kényelmetlenséget okoznak vizelés közben. A citromos vízben lévő tápanyagok (citrátok) feloldják a köveket és megakadályozzák azok növekedését.

8. Hogyan készítsünk citromos vizet?

A citromos víz egészségügyi előnyeinek kiaknázásához meg kell szoknia a rendszeres fogyasztását, és többre van szüksége, mint egyetlen szelet citromra, amely az ital tetején lebeg.

Mindig friss citromot használjon a citromvíz elkészítéséhez, és kerülje a palackozott citromlevet, mivel a melegítés csökkenti bizonyos létfontosságú anyagokat.

A citromos víz elkészítéséhez facsarjon fél citromot egy pohár meleg vagy hideg vízbe. Ahhoz, hogy az ital a lehető legegészségesebb legyen, használjon szűrt vizet és bio citromot.

Ha több ízt szeretne hozzáadni a citromos vízhez, vagy további egészségjavítást szeretne, a következőket teheti hozzá:

  • ein paar Minzezweige    
  • einen Teelöffel Ahornsirup oder Honig
  • eine Scheibe frischen Ingwer
  • eine Prise Zimt
  • eine Prise Kurkuma

Sie können auch Scheiben von anderen frischen Zitrusfrüchten wie Limetten und Orangen oder Gurkenscheiben hinzufügen. Waschen Sie die Früchte immer gut, bevor Sie diese in Scheiben schneiden und verwenden.

Füllen Sie den frischen Zitronensaft in Eiswürfelbehälter und frieren Sie sie ein. Jetzt können Sie jederzeit gesundes Zitronenwasser zaubern. Werfen Sie je nach Bedarf ein paar Zitronensaft-Würfel in ein Glas mit kaltem oder heißem Wasser.

Besonders bequem können Sie Zitronenwasser mit einer Zitruspresse herstellen.

Zitronen ungeschält in Holzschuessel | EUJUCIERS.DE

Nebenwirkungen von Zitronenwasser

Zitronenwasser gilt im Allgemeinen als unbedenklich, es gibt allerdings einige mögliche Nebenwirkungen:

Zitrone enthält Zitronensäure, die den Zahnschmelz angreifen kann. Um das Risiko zu reduzieren empfiehlt es sich Zitronenwasser durch einen Strohhalm trinken und den Mund anschließend mit klarem Wasser auszuspülen.

Bei Sodbrennen kann Zitronenwasser in beide Richtungen wirken. Die Zitronensäure kann bei manchen Menschen Sodbrennen verursachen. Bei anderen wird das Sodbrennen gelindert, da der Zitronensaft alkalisch wird und die Säure in der Verdauung reduziert. Welche Wirkung bei Ihnen zutrifft kann nur durch Ausprobieren festgestellt werden.

Einige Menschen berichten, dass sie häufiger auf die Toilette müssen, wenn sie Zitronenwasser trinken. Obwohl Vitamin C oft als harntreibend angesehen wird, gibt es keine Beweise dafür, dass Vitamin C aus natürlichen Quellen wie Zitronen eine harntreibende Wirkung hat.

Wenn Sie beim Trinken von Zitronenwasser das Bedürfnis verspüren, öfter auf die Toilette zu gehen, ist dies höchstwahrscheinlich auf die erhöhte Wasseraufnahme zurückzuführen.

Fazit zum Zitronenwasser

Studien zeigen, dass Zitronenwasser viele potenzielle gesundheitliche Vorteile hat. Abgesehen davon kann der Zusatz von Zitrone zum Wasser dabei helfen, über Tag verteilt mehr zu trinken und besser hydriert zu bleiben. Eine ausreichende Flüssigkeitszufuhr ist für eine gute Gesundheit von entscheidender Bedeutung, so dass Zitronenwasser immer ein Gewinn für unsere Gesundheit ist.

Sana Zitruspresse

Studien-Quelle: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-lemon-water
Bildquellen: https://unsplash.com/@franhotchin und https://unsplash.com/@ha_socialmedia

Közzétett: 2. Április 2022