###message
MIÉRT VÁLASZTOTTA RÉKA A SANA 868 ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSPRÉST?
Ablak bezárása

LÉNÁRT GITTA NYERSVEGÁN VÉLEMÉNYE A SANA JUICEREKRŐL

Lénárt Gitta a nyersevő vegán életmód talán legismertebb hazai képviselője. Több nagy sikerű könyvet írt a témában, és aktív közösségi szervező szerepet játszik.

Sana EUJ808 lényerőgép tesztelése

Juice-oljatok!

Hű de milyen fura ezt leírni... magyarul készítsetek juice-okat, vagyis szűrt leveket!

A turmix összekutyulja a zöldségeket, gyümölcsöket, benne hagyva a rostokat, ami nagyon jó, az is kell! De sokkal több tápanyagot tudunk felszívni a szűrt levekből, és sokkal többet tudunk belőlük meginni, épp a rostok nélküliségük miatt. Léböjt idején csak szűrt leveket iszunk.
A hétköznapokban pedig reggelire zöld turmix, délután pedig uzsira egy nagy pohár zöldséglé! (hihetetlen, de próbáljátok ki, jól lehet lakni 5-6 dl szűrt lével)

Milyen lényerő gépet vegyünk? Nehéz ezt eldönteni, mert mindegyik gépnek megvan az előnye és persze a hátránya is, és attól függ, hogy ki melyikkel tud megbarátkozni.

Nekem a felültöltős lényerő gépek kedvesebbek, és nálam az is szempont, hogy nagy legyen a betöltő nyílás (ne kelljen apróra felvágni a zöldségeket)

 

Nos, most ez is SANA, de míg a 707 típus vízszintes kiépítésű volt, ez most függőleges, vagyis felül van a betöltő nyílása, és nagy a betöltő nyílása :), ahogy a Kuvings gép is felültöltős, azt is nagyon szerettem használni.

Nagyon tetszik, hogy külön kidobja a száraz anyagot, nem a gépen belül tárolja, hogy csak szétszedés útján lehessen kivarázsolni.
jobbra megy a lé, balra a száraz rost anyag
Többféle italt készítettem vele, nálunk majdnem minden nap van alma cékla répa, ez a kedvenc. Nem gyors, de ezt nem is hirdeti magáról, szépen komótosan összeroppantja a zöldségeket, és szinte teljesen száraz a pép, amit maga után hagy. (ellentétben a gyümölcscentrifugával)

Szuper-mega-lájk a kifolyó csövön lévő elzárónak, ami lehetővé teszi, hogy csak akkor follyon ki a lé, amikor azt én akarom, és ha nincs alatta a kancsója, akkor ne csöpögjön össze-vissza.


Nagyon szépen látszik a képen, hogy az ital még 15 perc után sem válik szét, vékony réteg hab van ugyan a tetején, de csak ennyi.

Gyümölcslé készítése: nem csak a kemény zöldségekkel, de a puhább gyümölcsökkel is elbír, én ananászt is préseltem vele, és bírta, meg se kottyant neki. (bár a gyártó azt írja, hogy az érett gyümölcsöket kevésbé szereti)

A szétszedése kicsit nehézkes, ebbe bele kell jönni. Elég sok alkatrészből áll, amit egyenként a csap alá kell tartani. De az elmondható, hogy ez így van mindegyik gyümölcspréssel.
Amit viszont külön kiemelnék, hogy mosogató-barát. Vagyis szenzációs gyorsan és könnyen lehet végezni a mosogatással. Valahogy olyan anyagból készült, amiről egy szempillantás alatt lejön a cucc..

Összefoglalnám:
Előnye: nagy betöltő nyílás, erős motor, kifolyó elzáró kupak, hab nélküli lé, gyors mosogatás, hatékony működés, szinte teljesen száraz a visszamaradó zöldségpép
Hátránya: lassú (de ez egyben az előnye is, mert így kíméletesen nyeri ki a levet a zöldségekből, csak ki kell várni), és kicsit bonyolult a szétszerelés, összerakás (ezt viszont meg lehet tanulni, és be lehet gyakorolni)

Nézzétek meg működés közben :

SANA 808 zöldség és gyümölcsprés

 

Forrás: http://gittarawfood.blogspot.hu

 

Sana EUJ707 lényerőgép tesztelése

Egy újabb présgép van tesztelés alatt!


Kinézetre gyönyörű... szétszedése, összerakása álom, egyértelmű, összeillik, rásimul :) imádom.

 

Elfér a konyhapulton, mert nem magas (cserébe széles, így minden alkalommal visszakerül a dobozba használat után), mosogatása gyors, egyszerű... képzeljétek a szűrő része annyira pici, csupán pár négyzetcentiméter, így ez a rész nagyban leegyszerűsödött. Akinek van gyümölcscentrifugája vagy hasonló présgépe, az tudja, hogy a szűrőt a legmacerásabb kitisztítani. Általában kell hozzá célszerszám, amit vagy adnak a géphez, vagy egy fogkefe is alkalmas, amivel az apró lyukakból kivarázsoljuk a beleragadt növényi rostokat. No ez itt nagyon kényelmes.

A másik fontos szempont a kinyert lé íze. No itt az is nagyon pozitív, ezt nem is hittem volna. A gyümölcscentrifugával összehasonlítva sokkal de sokkal finomabb, selymesebb ízű lé keletkezett... Egyik alkalommal egy nektarin is belekerült a gépbe, lehet, hogy ettől, de kicsit olyan zselés lett a lé, egészen különleges :)

A lényerés hatásfoka is elfogadható, sőt nagyon jó. 1 kg zöldségből 7,1 dl, és 1 kg gyümölcsből pedig 7,3 dl lét sikerült kipréselni. Tudom, ez attól is függ, hogy milyen gyümölcsökről vagy zöldségekről van szó, de ez úgy átlagban akkor is egy jó arány. Gyümölcscentrifugánál ez a szám 5 és 6 között van...

És most jöjjenek az árnyoldalak...

Nagy szomorúságom a betöltő nyílás... ami igen pici. Nagyon pici. Na nem ránézésre, vagy esztétikailag, hanem a feldolgozandó zöldségek, gyümölcsök méretét tekintve, azokat egészen apróra kell feldarabolni, felvágni, hogy be lehessen tölteni őket a gépbe. :( Ez sok időt vesz el a konyhában, ami megspórolható lenne.

A másik nagy bánatom szintén idővel kapcsolatos... hát a sebessége... Tudom, hogy ez egy lassú présgép, na de ennyire? Persze, ha van türelmünk kivárni, akkor csodás eredményt produkál, de abba bele sem merek gondolni, hogy ha elkezdődik az iskola, akkor a reggeli készülődésbe hogyan fog beleférni ez a plusz idő... :( De igen: korábban kell felkelni.
Sárgarépa, cékla, tök, zöld levelek: nagyon rendben.
A puhább gyümölcsökkel nehezebben bánik, nálam habosodott, pürésedett és a végén már nehezen ment a barack, ananász, és a puhább alma... (ez azt jelenti, hogy lelassult a folyamat, a habos cucc megállt a csőben, és csak csöpögött a tálba. Otthagytam, mást csináltam, míg szépen lassan lefolyt. Íze csodás lett)

Egy jó kis videó, szép színes italokkal:

SANA 707 zöldség és gyümölcsprés

 

Forrás: http://gittarawfood.blogspot.hu

Közzétett: 11. Május 2017