###message
MIÉRT VÁLASZTOTTA RÉKA A SANA 868 ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSPRÉST?
Ablak bezárása

Készítsünk szezámmagból vagy lenmagból olajat házilag!

Saláták vagy ázsiai specialitások lenmag olajjal ízesítve? Igazán ízletes! De csak óvatosan, mert az olaj minősége a feldolgozás módjától függ! Most megmutatjuk, hogyan készítsen magas minőségű olajakat házilag.

Home made oil
Home made oil

Melegen sajtolt olaj – nagyobb hozam, alacsonyabb minőség

Melegen és hidegen sajtolt olajokat különböztethetünk meg. A leggyakrabban használt olajok meleg sajtolással készülnek, ami azt jelenti, hogy a magokat felmelegítik, hogy puhábbak legyenek és több olajat lehessen kisajtolni belőlük. De a meleg elpusztítja az értékes anyagokat. Ezért alacsonyabb minőségű olajat is kapunk ezzel az eljárással.

Ezeket az olajokat könnyű felismerni a szupermarketek polcain:

  • átlátszó üvegben van,
  • tiszta,
  • híg,
  • nezakalí se,
  • nincs egyedi illata és íze.

A meleg sajtolási eljárás során nagyon jelentő íz és értékes tápanyag veszteséget szenved az olaj. Pedig egyre több tudományos kutatás bizonyítja a magokból nyert olajak előnyös tulajdonságait.

 

A hidegen sajtolás egészségesebb

Próbáljon ki egy jobb módszert! ! Ha hidegen sajtol magvakat (a hőmérséklet nem lépi túl a 42˚C ) egy kicsit tovább tart a folyamat és egy kicsivel több alapanyag is szükséges, de vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olajakat kapunk. Előnyös tulajdonságai miatt mindennapi étkezésünk részét kell, hogy képezze. A kutatások alapján a napi ajánlott mennyiség legalább egy evőkanálnyi.

A legjobb, hogy otthonában is elkészítheti a hidegen sajtolt olajokat.

Sana Oil Extractor presentation
Sana Oil Extractor presentation

Hogyan készítsünk hidegen sajtolt olajat házilag?

Szívesen készítene Ön is otthonában olajat? Ha van már Sana EUJ-606 vagy EUJ-707 gyümölcsprése, akkor azonnal kipróbálhatja. Most kerül bevezetésre az új, rozsdamentes acélból készült házi olajprés, melyet a gyümölcsprésre szerelve lehet használni. Ne aggódjon, mert a tisztítása is a szokásos módon egyszerű.

A Sana olajprés segítségével frissen készíthet olajat különféle magvakból (szezám, len, napraforgó). A hideg sajtolási eljárásnak köszönhetően ízekben és kedvező hatású anyagokban gazdag olajat kapunk.

 

Igazságtalanul elhanyagolt olajak: len és szezám

Mivel ajánlott kezdeni? Próbálja ki a len vagy a szezám olajat. A magok olaj tartalma kb. 40 % a len és kb 60 % a szezám mag esetében. Úgy számoljon, több kiló magra lesz szükség egy liternyi olajhoz. Amennyiben házilag készít lenolajat, javasoljuk, hogy rövid időn belül fogyassza el. A legjobb ízek a préselést követő néhány napban vannak.

A lenolaj az egyik legnagyobb tápanyag tartalmú olaj a világon. Bár a len nem gabona, de majdnem olyan magas a vitamin és ásványi anyag tartalma. Ám rost- antioxidáns és omega-3-zsírsav szempontjából sokkal egészségesebb.

Már az ókori görögök ismerték jótékony hatását. Hippokratész gyógyszerként használta a nyálkahártyára. Manapság is értékelt az emésztésre gyakorolt jótékony hatása. A nők pedig a menstruációs görcsök enyhítésére használják.

A szezám olaj gazdag telítetlen zsírsavakban és omega-6 zsírsavakban. Csökkenti a vég koleszterin szintjét és igen előnyös szívbetegek számára. Magas B vitamin, magnézium és foszfor tartalmának köszönhetően nagyszerű ellenszere a rossz hangulatnak.

Közzétett: 29. Január 2015