A Sana EUJ-702 olajprés egy olyan praktikus kiegészítő néhány zöldség és gyümölcspréshez. Tartós, rozsdamentes acélból készült minden olajjal érintkező rész. a Sana EUJ-707 készülékkel teszteltük, nagyon könnyen rácsatlkaozott, mert ugyanolyan a gallérja.
Az első benyomásunk a masszívitása, nagyon jól össze van rakva, és könnyű szétszedni. Egy dolog, ami roppant előnyös, hogy nem kell az egységet felmelegíteni. A magok nyomásának hatására keletkezik némi felmelegedés, de az olaj felhevülés nélkül távozik a készülékből.
Kipróbáltunk néhány magot és mogyorót. Lenmag volt az első. A használati utasítás említi, hogy a lenmag némi nyikorgó hangot ad ki. Mi is észrevettük, különösen egy régebben felbontott lenmag zacskó esetén. Amikor egy új zacskót bontottunk ki, akkor nem kaptuk ezt a nyikorgó hangot. A napraforgóval ugyanez a helyzet, roppant finom és ízletes. Következő volt a napraforgó héjjával. Szuper lett! Mivel neki természetéből adódóan magas olajtartalma van, magas hozamot értünk el.
A mák is meglepett minket, itt is hasznos volt előre felmelegíteni kissé az olajprést, és kitakarítani az előző magok maradványait. Kenderolajat is készítettünk., és mint az előzőekkkel is, könnyen elboldogultunk.
Kipróbáltuk a mogyoróféléket: a mandulát és a diót. A mandula nagyobb kihívás volt, mert a magokat apró darabokra kell vágni. Próbáltuk felaprítani a blenderrel, de az csak egy krémet csinált. A legjobb megoldás, ha egy dió törő gépet használunk, vagy egy nagy konyhai kést, ezt használtuk mi is. Miután jól felaprítottuk, kiváló mennyiségű és minőségű olajat kaptunk. A dió sokkal egyszerűbb volt, mivel ezt könnyebb apró darabokra vágni. Egy műanyag szatyorban törtük össze egy sodrófával. Ebből is jelentős mennyiségű olaj préselődött ki.
Végül kipróbáltuk a szárított kókuszdió pelyheket. Azt tapasztaltuk, hogy ha kis adagokat adagolunk, akkor tökéletesen működik, és présel. Lassabb procedúra volt, mint a magok esetén, de egy szuper, különösen kellemes illatú kókuszdió oaljat kaptunk.
Felfedeztünk néhány hasznos tudnivalót, amely segíti az otthoni "olajgyártási" folyamatokat. Először is azt vettük észre, hogy a magok és a mogyorófélék olajminőségei különbözőek nagyon is. Jobb minőséget eredményez a friss alapanyag és nagyobb mennyiséget is kapunk és nem utolsó sorban könnyebb vele dolgozni, ami sokszor nagyon fontos lehet. Ajánlott az is, hogy időközönként tisztítsuk meg egy kefével a végső csapokat, ahol az olaj távozik. Így gördülékenyebbé tesszük az olaj áramlást, mert olykor egy pici héj is dugulást tud eredményezni. Végül azt tapasztaltuk, hogy a tisztítás nem macerás, gyors volt és könnyű. Langyos meleg vizet használtunk, és egy kefét. De figyeljen oda, hogy az aluminium részeket ne érje víz! Van egy elem a belsejében, amelyet nem érhet víz! De ez nem is érintkezik az olajjal, tehát nem szükséges tiszítani.
Összefoglalva nagy hatást tett ránk az olajprés. Ez nem az a készülék, amely nagy vagy ipari mennyiségű olajat tud előallítani (pl. konyhában hússütésre). Ez a készülék hidegen sajtolja a friss olajat, amely az ételeire szükséges, hogy egészséges és tápláló ételeket fogyasszon. A házilag elkészült olajak olyan finomak voltak, hogy bizton állíthatjuk, hogy zamatosabbak, eredetibbek, még a bio boltban kaphatóaktól is. Aromája mennyei. Máshoz nem is hasonlítható. Ha szeretne házilag készíteni bármilyen magból, mogyoróféléből olajat étkezési céllal, akkor bátran használja a SANA EUJ 702 olajprést, nem fog csalódni benne! Nagyon ajánljuk, nagyon megéri!