sso

Csírák és hajtások lehetnek a diétás étrend szupersztárjai

Ha keresi a legjobb utat ahhoz, hogy egészséges legyen, akkor a tavasz a legjobb időzítés! Egy hosszú, kevésbé aktív tél után a csírák és hajtások a legmegfelelőbbek, hogy energia szintünket helyre állítsuk! Talán már próbált csíráztatni babot, lencsét, vagy akár zsázsát, de tudta, hogy ezeket préselni is lehet?

A csírák és hajtások bámulatba ejtő újdonsága

A csírák és hajtások számos táplálkozási előnnyel bírnak – csíra magoknak vagy a hüvelyeseknek harmicszor nagyobb a tápértékük, mint érett formájuknak. Csupán egy marék csíra rengeteg vitamint és ásványi anyagot (vitamin A, E, C, és még néhány B vitamin, kálcium, vas, cink, magnézium, szelén, magnézium, kálium, réz).

Többek között a csírák és hajtások klorofillt tartalmaznak, amely az élő szervezet legfontosabb épitőeleme, így van ez az emberi szervezettel is. Jót tesz a véráramnak, de nem csak ebből a szempontból fontos, hanem abból is, hogy nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, összshasonlítva a húsokkal. Ráadásul sokkal könnyebb megemészteni. Biztos lehet benne, hogy a hasa nem fog tiltakozni ellene!

šťáva z klíčků
šťáva z klíčků

Hogyan préseljünk csírákat és hajtásokat?

  • Szinte bármilyen csírát és hajtást, hüvelyest préselhet. Ezek közül az olyan bab fajták a kivételek, amelyek némi főzést igényelnek fogyasztás előtt. Ki kell próbálnia a vizitormát, lucernát, brokkolit, retket, napraforgó magokat, csicsriborsót, lencsét, borsót, mungóbabot  (a mungó és az adzuki borsó ehető közvetlenül nyers formában csírázás után.)
  • Csíra juice lékinyerése az egycsigás vagy kétcsigás présen a lehető legjobb.
  • Hámozni nem szükséges sem a csírákat, sem a hajtásokat! Rendben van, ha rajta hagyják a héját.
  • Bőségesebb lesz a léhozam, ha néhány órára beáztatja a csírákat, hajtásokat.
  • Csírák és a hajtások a legkedvezőbb hozzávalók más juice-ok összetevőiben. Magukban túl sok csíra vagy hajtás szükséges egy-egy pohár italhoz, és nagyon fanyar és sűrű lét kapna. De más zöldségekhez, zöld levelekhez és gyümölcsökhöz adva nagyszerűen egészséges és finom ital fogyaszthat. Almával is kitünőek!
  • Ne préselje le az összes csírát és hajtást egyszerre, egymásután. Váltakozva tegye bele a többi összetevővel. 
  • Ha még nem használt csírákat és hajtásokat a juice-ban, akkor kezdje óvatosan, kisebb mennyiségben! Próbálja előbb egy evőkanálnyival, aztán fokozatosan növelje a mennyiséget.

 

Sana_Juicer_Chrome (240 x 190)
Sana_Juicer_Chrome (240 x 190)

További információk:

Közzétett: 29. Március 2016
###message
Ablak bezárása